ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЗІ визначила план впровадження 4G в Україні

Держава сподівається провести 4G-тендер до кінця 2017 року.

НКРЗІ визначила план впровадження 4G в Україні
Фото: itc.ua

Голова Нацкомісії з регулювання сфери зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) Олександр Животовський на своїй сторінці в фейсбуці повідомив план впровадження 4G-зв'язку в Україні.

Першим планують провести конкурс на частоти 2600 МГц, оскільки діючий у цьому діапазоні оператор "ММДС-Україна", що належить СКМ Ріната Ахметова, раніше погодився на повернення частини частот. Таким чином, на конкурс буде виставлено чотири або п'ять лотів загальною кількістю 2×40 МГц.

Початкова вартість частот становитиме 2,3 млрд грн, при цьому покупці повинні будуть виплатити до 25% початкової вартості частот оператору-донору.

Для проведення цього конкурсу уряду необхідно прийняти декілька рішень щодо змін до Плану радіочастотного ресурсу, вартості ліцензій і порядку конверсії. Ці документи вже пройшли узгодження міністерств і чекають на остаточне рішення уряду.

Другим на черзі стоїть діапазон 1800 МГц, домовленості за яким були досягнуті на вчорашній зустрічі операторів. У цьому діапазоні є три користувачі - українські мобільні оператори (Київстар, Vodafone і lifecell), які поки що використовують ці частоти для сервісу GSM. План полягає в тому, що всі три оператори здають усі частоти в цьому діапазоні (2х75 МГц), а регулятор виставляє їх на конкурс. Для того, щоб забезпечити безперервний сервіс для всіх абонентів, регулятор закріплює за трьома операторами право першого викупу на частину частот (усього 2х60 МГц). Решта частоти - 2х15 МГц - будуть виставлені на відкритий конкурс.

Ціна ліцензій на ці частоти, як і за діапазоном 2600 МГц, встановлена за висновками роботи консультантів Analysis Mason, які визначили початкову вартість на рівні майже 4 млрд грн.

Кожен оператор, який "здає" частоти, зможе розраховувати на компенсацію до 25% їх вартості. Але в цьому діапазоні механізм компенсації буде складнішим, тому що кожен із трьох операторів виступає і донором, і реципієнтом, але в різних пропорціях.

Таким чином, держава отримає 6,3 млрд гривень, а користувачі - зв'язок четвертого покоління.

Усього на двох тендерах буде виставлено 230 МГц спектра, 120 МГц з яких буде закріплено за нинішніми трьома операторами, а решта запропоновані у вільний продаж. НКРЗІ сподівається провести 4G-тендер до кінця 2017 року.

Нагадаємо, в лютому 2015 року НКРЗІ провела аукціон з продажу ліцензій на 3G, під час якої лоти були продані "Астеліту" за 3,36 млрд гривень, МТС - за 2,72 млрд, "Київстару" - за 2,7 млрд.

У липні 2015 року президент Петро Порошенко підписав указ про початок роботи з впровадження технології 4G в Україні. За даними влади, є вісім компаній, готових фінансувати роботи з розвитку технології 4G в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram