ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ввела процедуру sell-out і squeeze-out для міноритарних акціонерів

Депутати прийняли два важливі законопроекти у сфері корпоративного управління.

Рада ввела процедуру sell-out і squeeze-out для міноритарних акціонерів
Фото: Alexey Grygorenko

Верховна Рада 23 березня прийняла законопроект №2302а-д, який адаптує законодавство України до європейського і вводить процедуру примусового викупу і примусового продажу часток міноритарних акціонерів (sell-out і squeeze-out).

Процедура sell-out передбачає, що малі акціонери можуть зажадати від акціонера-власника 95% акцій товариства викупити їхні цінні папери. З іншого боку, процедура squeeze-out передбачає, що мажоритарний акціонер з часткою 95% може сам ініціювати викуп акцій у міноритаріїв.

Як вважають автори документа, він дозволить підвищить привабливість приватизаційних об'єктів для (іноземних) інвесторів.

Цей законопроект підтримали 260 народних депутатів.

Також було прийнято законопроект №4470 про корпоративні договори. Документ спрямований на захист прав кредиторів. Очікується, що законопроект допоможе ефективно задіяти механізм управління та прийняття внутрішніх рішень завдяки укладанню акціонерами корпоративних угод. Він також дозволить укладати корпоративні договори про реалізацію прав учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю і договорів між акціонерами.

За нього проголосували 279 депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram