ГоловнаЕкономікаБізнес

Необхідно запустити черкаський, рівненський, сєверодонецький "Азот" і ОПЗ, - держексперт

Більш ніж 90% потужностей з виробництва азотних добрив простоюють.

Необхідно запустити черкаський, рівненський, сєверодонецький "Азот" і ОПЗ, - держексперт

Для покриття внутрішньої потреби українського сільського господарства в азотних добривах необхідно запустити черкаське ПАТ "Азот", "Рівнеазот", "Сєверодонецьке об'єднання Азот" і Одеський припортовий завод (ОПЗ).

Про це в ефірі радіостанції "Голос столиці" заявив заступник директора держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Сергій Поважнюк, коментуючи ситуацію у вітчизняному хімпромі.

Він також зазначив, що потреба внутрішнього виробника сільгосппродукції в азотних добривах становить не менш ніж 3,5 млн тонн на рік (близько 1 млн тонн у перерахунку на чистий азот). Сумарна проектна потужність українських виробників азотних мінеральних добрив становить близько 8 млн тонн на рік, однак сьогодні працює тільки один із них - "Дніпроазот", потужність якого становить усього 0,7 млн тонн.

Решта підприємств, відзначає експерт, були зупинені з різних причин: горлівський "Стирол" розташований на окупованій території, ОПЗ було зупинено через нерентабельність. А в березні 2017 року, в розпал посівної кампанії, зупинилися черкаський "Азот" і "Рівнеазот".

Як наголосив Поважнюк, азотні мінеральні добрива сьогодні критично необхідні українським сільгоспвиробникам для виробництва зерна. Так, один долар, витрачений на придбання азотних добрив, приносить їм 2-3-4 долара за рахунок збільшення виробництва зерна. Тому сьогодні пріоритет номер один - виробництво азотних добрив для потреб внутрішнього ринку.

Критичну ситуацію у вітчизняному хімпромі в зв'язку з зупинкою українських підприємств - черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту" - відзначив і президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.

На його думку, однією з причин зупинки двох найбільших українських підприємств було те, що 6 березня їм знизили рівень тиску природного газу.

"На нараді, яка пройшла в першого віце-прем'єра Степана Кубіва, я намагався з'ясувати, хто ж віддавав команду на зупинку цих заводів. По суті, я знаю за чиєю командою, але чи знав про це уряд, не відомо. Тут є два варіанти. Припустімо, уряд не знав, що зупиняються заводи. Тоді питання: а чим же займається уряд, якщо в розпал посівної зупиняються два найпотужніші підприємства, які забезпечують, по суті, продовольчу безпеку країни? Зупинені ці підприємства повністю, крім того, зупинений і сєверодонецький «Азот», який працював тільки на виробництво аміачної селітри", - зазначив Голубов.

Він також висловив припущення, що уряд міг знати про зупинку хімпідприємств.

"Другий варіант - уряд знав, що зупиняються заводи, і був нібито ініціатором. Тоді, розумієте, це те саме, що махінації наперсточників: знав, що зупиняються заводи, але не вжив заходів для того, щоб запобігти цьому", - заявив голова Союзу хіміків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram