ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін затвердив законопроект про Службу фінансових розслідувань

Уряд зробив крок до остаточної ліквідації податкової міліції.

Кабмін затвердив законопроект про Службу фінансових розслідувань
Глава Министерства финансов Александр Данилюк
Фото: пресс-служба президента

Кабінет Міністрів на засіданні в середу, 22 березня, затвердив законопроект про Службу фінансових розслідувань (СФР), яка повинна замінити податкову міліцію.

Представляючи законопроект, міністр фінансів Олександр Данилюк зазначив, що податкова міліція абсолютно не справляється зі своїми завданнями. У 2016 році вона відкрила близько 9 тисяч проваджень, з яких 25% закрили за відсутністю складу злочину, а до суду потрапили тільки 9%. Результат діяльності податкової міліції в 2016 році виявився меншим, ніж держава витратила на її утримання.

Нова служба матиме менший штат, у ній працюватиме близько 3500 осіб. Керівник СФР обиратиметься на конкурсі.

Основна підслідність СФР охоплюватиме злочини, передбачені двадцять однією статтею Кримінального кодексу, в тому числі що стосуються порядку фінансування політичних партій, господарської діяльності, обігу підакцизних товарів, випуску й обігу цінних паперів. Додаткова підслідність стосується ще одинадцяти статей Кримінального кодексу, наприклад, про зловживання владою за умови, що цей злочин не входить у підслідність Національного антикорупційного бюро або Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року Верховна Рада внесла низку змін до Податкового кодексу. В одному з них депутати помилилися, і замість того, щоб дочекатися нового закону про створення Служби фінансових розслідувань, ліквідували податкову міліцію з 1 січня 2017 року.

Міністерство фінансів наполягає, що потрібно скористатися цією ситуацією і прийняти закон про фінансову поліцію. Податковий комітет Ради всупереч позиції міністра запропонував поправку про відновлення податкової міліції. 23 лютого парламент відхилив її.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram