ГоловнаЕкономікаДержава

Правильні тенденції експорту АПК забезпечать стабільні валютні надходження, - Мартинюк

Упродовж 2016 року Україна провела торгові операції з 226 країнами світу.

Правильні тенденції експорту АПК забезпечать стабільні валютні надходження, - Мартинюк

Від стабілізації світових цін і низки інших чинників залежать показники аграрного експорту в Україні. Про це повідомили в МВФ. У рамках інтерв'ю одному з видань перший заступник міністра з питань аграрної політики України Максим Мартинюк сказав, що аграрний експорт України протягом останніх років вирізняє орієнтація на ринки з високою купівельною спроможністю, збалансоване ставлення товарних груп, а також диверсифікація.

Уперше за тривалй час аграрні поставки за кордон перевищили показники експорту мінералів і металургійної продукції. Аграрний експорт України в 2016 році становив 35,3%, а в 2015 році - 31,8%.

Позитивно позначиться на зростанні аграрного експорту в цьому році збільшеня квоти зовнішньої торгівлі в країни Європейського Союзу, а також розширений перелік товарів. Міністерство аграрної політики України прогнозує, що така зміна умов простимулює вітчизняних виробників до збільшення поставок нішевих і органічних культур.

Негативним фактором для національного експорту може виступити зменшення попиту в Китай. Нагадаємо, що торік туди було експортовано продукції на загальну суму 1,83 млрд доларів. Також до негативних факторів, що впливають на аграрний експорт України, належить недостатньо швидке збільшення обсягів продажів продуктів тваринницького виробництва.

На думку Максима Мартинюка, вкрай важливо пам'ятати про перспективи. Так, він вважає, що протягом декількох років визначиться модель української економіки, яка буде діяти в країні не одне десятиліття. Тому так важливо враховувати всі наслідки. Зокрема, збільшення сировинної складової в експорті не повинно ставати найважливішим для нас. Як зазначив перший заступник міністра, це найпростіший шлях, але в довгостроковій перспективі - невигідний. Так, аграрний експорт повинен виступати плацдармом. "Статус аграрної держави тягне за собою чимало ризиків: сировинні ринки волатильні, і їх комбінація з високою питомою вагою в загальному обсязі експорту може призвести до частих коливань курсу. А глобальні показники виробництва залежать від погодних умов", - зазначив Максим Мартинюк і додав, що для розвиненої країни експорт АПК – не головне і не єдине джерело національного багатства. Хоча в нашій країні перспективний і потужний аграрний сектор, його потрібно використовувати винятково для того, щоб зміцнити економічну потужність України. Це, своєю чергою, дозволить перейти на наступні етапи (розвиток технологій і науки).

Довідка. Протягом 2016 року Україна провела торгові операції з 226 країнами світу. Аграрний експорт України в 2016 році становив 35,3% від загальних обсягів поставок, а в 2015 році - 31,8%.

Також український Держстат повідомляє про те, що минулого року на зовнішні ринки було поставлено товарів на 36,4 млрд доларів. Своєю чергою, в Україну ввезли продукції на 39,2 млрд доларів.

Ключовий партнер України - країни Євросоюзу. Так, в ЄС було експортовано понад 37% товарів. Обсяги поставок у цей блок країн збільшилися на 4% і становили 13,5 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram