ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ погіршив прогноз ВВП через блокаду Донбасу

Розрахунки передано на ознайомлення Міжнародному валютному фонду.

НБУ погіршив прогноз ВВП через блокаду Донбасу
Фото: 2day.kh.ua

Національний банк вніс зміни у свої макроекономічні прогнози у зв'язку з тимчасовим припиненням переміщення вантажів через лінію розмежування на Донбасі.

Як сказано в повідомленні прес-служби НБУ, найбільшого впливу економіка України зазнає 2017 року - через розрив виробничих ланцюжків і припинення постачання готової продукції.

"Як результат, темпи економічного зростання у 2017 році можуть бути нижчими, ніж у січневому прогнозі, на 1.3 п.п. у результаті торгової блокади. Цей негативний ефект буде переважно компенсований за рахунок інших факторів, перш за все - сприятливішої цінової кон'юнктури на зовнішніх ринках для товарів українського експорту (металів, залізної руди, зернових), ніж прогнозувалося раніше. Чистий позитивний ефект на економічне зростання від сприятливої ситуації на зовнішніх ринках становитиме приблизно 0.4 п.п. Тож узявши до уваги ефекти від блокади і сприятливої зовнішньої кон'юнктури, Національний банк переглянув попередній прогноз економічного зростання у 2017 році з 2,8% до 1,9%", - заявили в НБУ.

Прогноз на 2018 рік - зростання на 3,2%, тоді як раніше прогнозували зростання на 3%.

Водночас НБУ вирішив зберегти прогноз інфляції на рівні 9,1% на 2017 рік і 6,0% на 2018 рік.

Вплив блокади на обмінний курс гривні буде обмеженим. Погіршення ситуації з платіжним балансом передусім призведе до скорочення купівлі валюти на ринку для поповнення резервів.

У зв'язку із цим НБУ погіршив прогноз міжнародних резервів у 2017 з 21,3 млрд доларів до 20,8 млрд доларів. Також погіршено прогноз резервів у 2018 році з 27,1 млрд доларів до 25,9 млрд доларів.

Нацбанк надав свої розрахунки Міжнародному валютного фонду для ознайомлення.

Нагадаємо, що у минулі вихідні "українське питання" несподівано зникло з порядку денного засідань ради директорів МВФ. Планувалося, що 20 березня вона прийме рішення про виділення Україні четвертого траншу в розмірі близько $1 млрд у рамках чотирирічної (з 2015 по 2019 рік) кредитної програми.

Перенесення термінів проведення засідання пояснили необхідністю уточнення розрахунків з приводу економічних наслідків від заходів, ужитих Україною у відповідь на блокаду і захоплення українських підприємств на непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram