ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінфін зберігає схему Януковича на ринку лотерей, - ЗМІ

Обсяг недоотриманої державою вигоди дорівнює 300 млн доларів.

Мінфін зберігає схему Януковича на ринку лотерей, - ЗМІ

Міністр фінансів Данилюк зберігає чинною схему Януковича, створену для заробітку на тіньовому ринку лотерей. Про це пише "РБК-Україна".

"До 2012 року більш ніж 90% українського ринку лотерей контролювали дві структури - "Патріот", що належить російському мільярдерові Олегу Бойко і "М.С.Л", куплена структурами російської "Альфа-груп". Саме росіяни запропонували Януковичу ідею легітимізації азартних ігор і централізації доходів від цього бізнесу під "дахом" лотерей", - сказано в публікації.

Як зазначено в тексті далі, для юридичного закріплення цієї ідеї у вересні 2012 року було ухвалено відповідний закон про лотереї. Визначення лотерей дозволило проводити під їх виглядом майже всі види азартних ігор. "Так азартні ігри були фактично легалізовані під російських операторів", - констатує медіа.

Закон також покладав на Мінфін зобов'язання розробити та затвердити нові ліцензійні умови. А перехідні положення дозволяли компаніям працювати до затвердження Мінфіном нових ліцензійних умов.

Але протягом півтора року - від вересня 2012 року до втечі Януковича в лютому 2014 року - Міністерство фінансів, очолюване другом Олександра Януковича і Сергія Арбузова, не підготувало нових ліцензійних умов. Термін дії старих ліцензій закінчився в 2014 році. Після цього робота лотерейних операторів потрапляла в пряму залежність від Мінфіну та уряду, що є умовою для корупції.

Продаж нових ліцензій могло б дати бюджету не менш ніж 5 млрд гривень, створити надійні інвестиційні умови для ринку і поклало б край корупційні відносини в цьому бізнесі. Але жоден із наступних міністрів фінансів не забезпечив нове ліцензування лотерейних компаній.

Міністр фінансів Олександр Данилюк також не виконує вимоги закону і не забезпечує переліцензування лотерейного бізнесу. Замість цього він говорить про необхідність затвердження нового законодавства.

Переліцензування не вигідне російським компаніям, оскільки вони не змогли б купити нову ліцензію через санкції, введені українським урядом.

Перспектива ухвалення нового закону найближчим часом вельми сумнівна. У парламенті на розгляді знаходиться кілька законопроектів щодо регулювання грального бізнесу. Жоден із них поки не потрапив до сесійної зали.

За даними ДФС, у 2014 році загальний обіг ринку лотерей сягав 12,4 млрд грн. Податків до бюджету з цієї суми було сплачено менше, ніж 3% - 318 млн грн. Це 0,065% від дохідної частини бюджету. При цьому в інших країнах дохід від грального бізнес становить 1-2% доходів держбюджету. Тобто в Україні вже зараз податкові збори з грального ринку могли б становити в 15 разів більше. Голова МВС Арсен Аваков оцінив щорічний обсяг недоотриманої державою вигоди в 300 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram