ГоловнаЕкономікаДержава

Виділення траншу Україні зникло з розкладу МВФ (оновлено)

Причиною стала блокада Донбасу.

Виділення траншу Україні зникло з розкладу МВФ (оновлено)
Фото: hyser.com.ua

З порядку денного засідань ради директорів Міжнародного валютного фонду зникло виділення грошей Україні, свідчать дані на сайті фондуНадання чергового траншу планувалося обговорити 20 березня.

Оновлення. МВФ розповсюдив повідомлення для преси, в якому йдеться про перенесення засідання. "Коротка відстрочка необхідна для оцінки розвитку подій за останній час і політичних заходів, що впливають на фінансовий сектор і більш широкі економічні перспективи", - сказано в ньому.

Українські Новини з посиланням на джерело в структурах, які займаються питаннями співпраці з МВФ, пише, що причиною затримки стала транспортна блокада Донбасу.

"Через необхідність додаткового вивчення впливу блокади на прогнозні макропоказники і подальший розвиток економіки", - назвав співрозмовник агентства причину скасування засідання.

Своєю чергою Міністерство фінансів на своєму сайті повідомило, що Рада директорів МВФ перенесла на короткий термін раніше запланований на 20 березня розгляд питання про завершення третього перегляду програми розширеного фінансування для України.

Відомство уточнює, що перенесення термінів проведення засідання викликано виключно потребою в уточненні розрахунків економічних наслідків від заходів, що застосовуються Україною у відповідь на блокаду і захоплення українських підприємств на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, а також у зв'язку з визнанням російською стороною документів, виданих на цих територіях.

"Уточнення цих розрахунків важливе для обох сторін для максимальної ефективності програми. Відповідні консультації вже розпочато. Плануємо їх завершити в найкоротші терміни", - зазначив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Прес-служба НБУ повідомляє, що регулятор 20 березня перегляне макропрогнози для МВФ з урахуванням ефекту торгової блокади з окремими районами Донецької і Луганської областей.

Нагадаємо, в березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми і виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, в 2016 році - ще чотирьох. Однак до теперішнього часу країна отримала лише три транші: перший на $5 млрд в березні 2015 року, другий на $1,7 млрд в серпні 2015 року і третій на $1 млрд у вересні 2016 року.

Виділення четвертого траншу затягувалося через тривале узгодження реформ, які Україна повинна провести. Зокрема, серед зобов'язань України пенсійна реформа і введення ринку землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram