ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ адміністративними методами просуває власну платіжну систему «Простір»

У діях закладено конфлікт інтересів: Нацбанк є одночасно і учасником, і регулятором ринку.

НБУ адміністративними методами просуває власну платіжну систему «Простір»
Фото: Нацбанк України

Національний банк України адміністративними методами просуває на ринок власну платіжну систему «Простір». При цьому в діях НБУ закладений конфлікт інтересів, оскільки, будучи власником «Простору», Нацбанк є одночасно і учасником, і регулятором ринку. Про це йдеться в статті, опублікованій виданням «Цензор. Нет».

На сьогодні «Простору» належить близько 1% ринку платіжних систем України. Решта 99% - в руках світових лідерів - компаній Visa і MasterCard. У планах Нацбанку довести частку ринку «Простору» до 30%.

Зокрема, в 2016 році було прийнято постанову уряду, що встановлює монополію держбанків на соціальні виплати та зарплати бюджетникам. Комерційні банки отримували право на такі виплати за умови емісії не менше 10% карт «Простору» від загальної кількості випущених карт. В результаті ухвала була скасована з причин невідповідності ринковим принципам.

У березні 2016 року «Ощадбанк», згідно іншої постанови уряду, отримав монополію на виплату пенсій та всіх соціальних платежів внутрішньо переміщеним особам. Для цих виплат передбачена емісія платіжних карт, і хоч в документі не вказується прямо, якій платіжній системі банк зобов'язаний надати перевагу, навіть негласного розпорядження НБУ було б достатньо, щоб керівництво «Ощадбанку» «добровільно» вибрало саме «Простір».

В листопаді 2016 року у Верховній Раді був зареєстрований проект закону №5361, згідно з яким Державне казначейство України має отримати право емітувати картки національної платіжної системи - тобто «Простору» - і нараховувати на них всі виплати в рамках бюджетної сфери.

Тим часом, як зазначається в статті, до «Простору» підключено всього 16 банків, а можливості цієї системи вкрай обмежені. Зокрема, картами цієї системи не можна розплачуватися за кордоном та на більшості сайтів в Україні. Також їх не приймає більшість роздрібних торгових мереж, мереж автозаправок і т.д. Карти «Простору», всупереч заявленій на сайті системи інформації, не мають безконтактної технології.

При цьому інформація про те, у скільки обходиться розвиток і просування системи «Простір» Нацбанку, на сьогоднішній день відсутня.

Просуванням системи «Простір» до недавнього часу займався Сергій Шацький, директор Департаменту роздрібних платежів НБУ, який в лютому цього року був затриманий за звинуваченням у хабарництві. За даними Генпрокуратури, Шацький отримав хабар в розмірі 25 тис. доларів за реєстрацію платіжної системи «Платисервіс», повідомляє автор матеріалу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram