ГоловнаЕкономікаБізнес

У Канаді побудують космодром під українські ракети "Циклон-4М"

Перший запуск намічено на 2020 рік.

У Канаді побудують космодром під українські ракети "Циклон-4М"
Фото: maritimelaunch.com

Канадська компанія Maritime Launch Services 14 березня оголосила про плани побудувати космодром у провінції Нова Шотландія, з якого запускатимуть українські ракети "Циклон-4М".

Як повідомляє місцеве видання CBC News, будівництво космодрому має розпочатися через рік, а перший запуск відбудеться вже 2020-го. До 2022 року компанія планує вийти на запуск восьми ракет на рік.

MLS розглядала 14 можливих майданчиків під космодром, але зупинилася на ділянці біля населених пунктів Кансо і Хейзел Хілл на північному сході Нової Шотландії.

Maritime Launch Services зареєстрована в Галіфаксі, її власники - три американські фірми.

Нагадаємо, що раніше ракета-носій "Циклон-4" призначалася для Бразилії. Але укладений 2003 року договір про довгострокове співробітництво щодо використання РН "Циклон-4" на пусковому центрі Алкантара в односторонньому порядку денонсувала бразильська сторона влітку 2015 року. Згідно з процедурою, рішення про денонсацію договору набуло чинності влітку 2016 року.

У Києві припускали, що рішення Бразилії розірвати співпрацю могло бути ухвалене під політичним тиском: бразильці розраховували на поглиблення співпраці з РФ. У новій ситуації Україна озвучила плани створити альтернативний перспективний стартовий майданчик для РН "Циклон-4" в Північній Америці.

Будівництво наземного комплексу під "Циклон-4" в Бразилії було розпочато восени 2010 року, площа стартового комплексу склала близько 50 га. Ступінь готовності РН "Циклон-4" становить сьогодні близько 90%, Україна витратила на реалізацію проекту $592 млн.

Перший пуск РН "Циклон-4" з космодрому Алкантара з українським КА "Мікросат" і КА Nano Jasmine Токійського університету планували на кінець 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram