ГоловнаЕкономікаДержава

Нардеп Соловей описав модель майбутньої накопичувальної системи

За десять років накопичувальний фонд може скласти 420 млрд гривень.

Нардеп Соловей описав модель майбутньої накопичувальної системи
Юрий Соловей
Фото: Сергей Нужненко

Депутат Верховної Ради Юрій Соловей вважає, що в Україні потрібно вводити обов'язкову накопичувальну пенсійну систему вже з 2018 року

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

Відповідно до його пропозиції, із зарплати відраховуватимуть 2% (зі щорічним підвищенням на 1 процентний пункт до 7%) на особистий накопичувальний рахунок.

"Ми пропонуємо ввести обов'язкові відрахування із заробітної плати на особистий накопичувальний рахунок, який буде відкрито в накопичувальному фонді. Кошти цього фонду будуть зберігатися виключно в державних банках України та на перехідному етапі можуть бути спрямовані в облігації внутрішньої державної позики", - сказав він.

За його підрахунками, якщо накопичувальна система буде запущена з 2018 року, то за десять років в окремий фонд буде залучено 420 млрд гривень. Соловей наголосив, що це колосальний внутрішній довгостроковий інвестиційний ресурс.

Він визнав, що зараз є дуже вузький вибір інструментів захисту коштів від знецінення. Тому депутат пропонує прописати в законодавстві норму, згідно з якою кошти можуть бути інвестовані лише під прибутковість, яка перевищує рівень інфляції за минулий рік.

Згідно з пропозицією Солов'я, щомісяця людина отримуватиме SMS про стан свого рахунку. У разі потреби людина зможе зняти і використати гроші на лікування. Після смерті залишок коштів може передаватися у спадок.

"Це, по суті, міні-революція у відносинах людини і держави. Реформування пенсійної системи і створення накопичувальної системи означає, що людина пов'язує свій вихід на пенсію і комфортне життя на пенсії не стільки з державою, яка забезпечує виключно захист від бідності, а з особистою працею, своєю зарплатою, своїми доходами", - вважає депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram