ГоловнаЕкономікаБізнес

Головам "Харків-" і "Черкасиобленерго" висунено звинувачення в розтраті

З підприємств вивели 167 млн грн.

Головам "Харків-" і "Черкасиобленерго" висунено звинувачення в розтраті
Фото: energoport.org.ua

Генпрокуратура повідомила про підозру керівників "Черкасиобленерго" і "Харківобленерго" в розтраті майна на загальну суму понад 167 млн грн.

Як повідомляють на сайті ГПУ, голові "Черкасиобленерго" інкриміновано розтрату 61 млн грн, а керівнику "Харківобленерго" - 106,7 млн грн.

"Розслідуванням встановлено, що грошові кошти, які були предметом злочину, підозрюваними протиправно (з порушенням встановленого порядку) надавалися іншим суб'єктам господарювання як фінансова допомога, а згодом шляхом укладення договорів з підконтрольними фіктивними підприємствами про нібито уповноваження стягнути ці кошти були виведені в тіньовий обіг сектору економіки", - сказано в повідомленні.

ГПУ попросила суд обрати менеджерам запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Це клопотання розгляне Печерський райсуд Києва.

З повідомлення на сайті Нацполіції доступні кілька інших деталей справи.

Зазначають, що 2015 року посадові особи "Харківобленерго" уклали договори фінансової допомоги з "підрозділами обленерго Запорізької та Черкаської областей". Ті своїх зобов'язань не виконали, і "Харківобленерго" уклала з фіктивним товариством договір доручення на витребування боргових зобов'язань.

"Через кілька днів кошти повернулися, але не на рахунки "Харківобленерго", а на рахунки товариства. Надалі державні кошти виводили через підконтрольні їм [посадовим особам "Харківобленерго"] фірми. Усі товариства, в тому числі й те, яке займалося витребуванням боргу, - фіктивні. Сума привласнених коштів становить понад 100 млн грн", - сказано в повідомленні.

В.о. голови правління "Черкасиобленерго" є Світлана Кузьмінська, в.о. голови правління "Харківобленерго" - Володимир Яворський.

Державі в "Черкасиобленерго" належить 71% акцій, в "Харківобленерго" - 65%. Міноритарними пакетами обох обленерго володіють структури Костянтина Григоришина.

Схожу схему з виведенням грошей було реалізовано на "Запоріжжяобленерго", де основним акціонером є держава, а міноритарним - брати Суркіси і Григоришин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram