ГоловнаЕкономікаФінанси

Експерти обговорили плюси і мінуси законопроекту про деривативи

Рада може істотно змінити правила на фондовому ринку України.

Фото: Сергей Анищенко

У понеділок, 13 березня, в Інституті Горшеніна відбувся круглий стіл, на якому з ініціативи Реанімаційного Пакету Реформ обговорювали законопроект про регульовані ринки і деривативи №3498, який суттєво змінює правила гри на фондовому ринку України.

Нардеп Павло Різаненко, який входить у групу авторів, під час обговорення заявив, що ухвалення законопроекту дозволить очистити український ринок. "Ні для кого не секрет, що існують цілі фондові біржі, основна функція яких - це торгівля сміттям, різними інструментами зі створення схем для ухилення від сплати податків або переведення фінансування всередину груп. Це становило 80-90% обсягів фондового ринку у 2013 році. Інше питання, що для багатьох гравців фондового ринку, де нормальних, білих інструментів дуже мало, постає питання виживання", - заявив він.

Представник профільної комісії Максим Лібанов, який очолює департамент стратегії розвитку фондового ринку зі свого боку заявив, що "краще буде, якщо закон приймуть".

"Якщо говорити про суть законопроекту, то він зі самого початку позиціонувався не тільки як законопроект про деривативи, а й як законопроект про торговельну інфраструктуру. Він вносить зміни майже в 50 різних законодавчих актів України і спрямований на спробу комплексно врегулювати питання, пов'язане з випуском і обігом похідних фінансових інструментів, починаючи від їхньої реєстрації і закінчуючи проведенням розрахунків за підсумками торгів. Включаючи й елементи нагляду за цими процесами. Законопроект охоплює, зокрема, частину питань, пов'язаних із функціонуванням регулятора ринку. Усі ж пам'ятають, якою неконтрольованою була ситуація у 2007-2008 роках і що стало причиною останньої світової кризи, коли неконтрольовані операції з деривативами фактично призвели до тих негативних наслідків, які ми відчуваємо і сьогодні", - повідомив він.

Експерт групи РПР "Реформа фінансового сектору і пенсійної системи" Олексій Сухоруков нагадав, що схожий законопроект розглядали за часів Януковича і він був значно гіршим від нинішнього.

"За тієї влади був схожий законопроект, який не влаштовував ринок і якого всі боялися. Те, що його не прийняла та влада, - це нам пощастило. Після того як стався Майдан, почали виникати чутки, що цей закон реанімують, і тоді ми злякалися. І після цього ми перейшли до проактивних дій, завдяки чому було створено робочу групу, яка з того законопроекту спробувала зробити щось корисне для ринку", - розповів Сухоруков.

Втім, в процесі розробки цей законопроект зрісся з іще одним, а вже після першого читання в нього було додано цілу низку поправок. "І вже деривативів він стосується відсотків на 30 щонайбільше. Ну 40 відсотків", - сказав Сухоруков.

За словами експерта, цей законопроект вводить виразне регулювання товарних бірж, але водночас біржам буде заборонено займатися діяльністю центрального контрагента, що призведе до істотного зростання їхніх витрат. Крім того, він передбачає, що в результаті ухвалення збільшиться невизначеність на ринку, оскільки законопроект делегує значну частину ухвал із рівня закону на рівень підзаконних актів, які простіше змінювати.

Також Сухоруков вважає, що проект передбачає дуже багато перейменувань. "У нас не буде фондового ринку, а буде ринок капіталу. У нас не буде торговців, зате будуть інвестиційні фірми. Не буде бірж, а будуть ліцензовані ринки. Комісія буде завантажена на рік, а то й півтора переписуванням усіх нормативних документів", - сказав експерт.

Проте він вважає, що плюси законопроекту переважують мінуси. "У принципі, якщо закон приймуть у тому вигляді, в якому він є зараз, це краще, ніж якби його прийняли в тому вигляді, в якому він дістався у спадок від "злочинної влади"... Буде не дуже погано, але можна зробити краще, якщо прийняти його з тими правками, які ми пропонуємо", - підсумував він.

Голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко заявив, що дуже хоче, щоб закон прийняли. Але при цьому він теж визнав, що в нинішньому вигляді законопроект не стільки про деривативи, скільки про регульовані ринки.

При цьому Ткаченко зазначив, що замість створення світових правил фондового ринку законопроект вводить якусь українську версію, схожу на європейську. "Якщо ми хочемо, щоб до нас зайшла одна зі світових товарних, фондових бірж, наявні у світі клірингові будинки, ми повинні створити законодавство, модель, що існує у них, а не створювати український велосипед, схожий на Європу. Автомобілі ми будували, які схожі на наявні у світі, виходило не дуже", - сказав Ткаченко.

Також він зазначив, що на УБ ринок деривативів було запущено ще у 2010 році, за цей час було укладено 31 млн контрактів загальним обсягом близько 49 млрд грн. Жодного закону для цього не знадобилося.

Президент Професійної асоціації учасників ринку капіталу і деривативів (ПАРД) Олексій Кий сказав, що, на його думку, законопроект потрібно приймати в тій редакції, яка виносилася на перше читання. "Законопроект прожив коротке життя. Якщо на першому читанні була підтримка всього ринку, то на другому читанні підтримки немає. Якби була можливість закон прийняти в редакції першого читання - це був би позитив", - заявив він.

Нагадаємо, що законопроект 3498 прийняли в першому читанні ще в березні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram