ГоловнаЕкономікаДержава

Втрати України через енергетичну блокаду на Донбасі становлять 2-4 млрд грн на місяць, - Гройсман

Голова уряду вважає, що блокада відбувається виключно в інтересах Російської Федерації.

Втрати України через енергетичну блокаду на Донбасі становлять 2-4 млрд грн на місяць, - Гройсман
Фото: kmu.gov.ua

Голова уряду вважає, що блокада відбувається виключно в інтересах Російської Федерації.

Втрати України через енергетичну блокаду на Донбасі становлять 2-4 млрд грн на місяць.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман у Вінниці, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

"Блокада відбувається виключно, на мій погляд, в інтересах Російської Федерації ... Сьогодні 2-4 млрд щомісяця ми втрачаємо. Це сьогодні ціна втрат", - сказав голова уряду.

Гройсман зазначив, що українські надра, в тому числі вугілля, сьогодні є на території, яка тимчасово непідконтрольна Україні.

"Третина електроенергії в Україні виробляється з вугілля: частина - з антрацитового, що не видобувається на підконтрольній території, частина - з вугілля марки "Г", що добувається на підконтрольній території. Крім того, антрацитове вугілля потрібне для потреб української металургії, в сфері якої працюють 300 тис. осіб".

В.Гройсман зазначив, що при відсутності поставок необхідного вугілля підприємства можуть закуповувати його тільки в США або Російської Федерації.

"Якщо хтось вважає, що вугілля потрібно придбати в Російській Федерації, я категорично проти, тому що це і є торгівля з країною-ворогом, куди ми, українці, повинні заплатити валюту для того, щоб купити товар, від якого ми серйозно залежні" , - зазначив він.

Крім того, голова уряду виступив проти "будь-якої торгівлі на крові" і проти будь-якої контрабанди.

Нагадаємо, в кінці січня ветерани АТО і деякі народні депутати ініціювали блокаду залізничних переходів, якими вугілля марки антрацит поставляється з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України. Також учасники блокади заявляли про наміри перекрити всі залізничні станції та автодороги на лінії розмежування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram