ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна підрахувала збитки від економічної агресії Росії в 2016 році

Мінекономрозвитку України починає вже третю суперечку в рамках СОТ проти дій РФ.

Україна підрахувала збитки від економічної агресії Росії в 2016 році
Фото: Сергей Нужненко

Збитки від економічної агресії Росії проти України тільки в 2016 році сягнули 1 млрд доларів США. Про це в інтерв'ю LB.ua сказала Наталія Микольська, заступник міністра економрозвитку - торговий представник України.

"У нас загальні втрати близько 1 млрд доларів у 2016 році", - сказала Микольська.

Україна вже відкрила два спори проти Росії: з приводу заборони на імпорт вагонів і залізничного устаткування з України в Росію і з приводу заборони транзиту українських товарів через територію Росії. І Міністерство економрозвитку вже підготувало юридичну позицію для третього спору з приводу обмеження імпорту продовольчих і деяких промислових товарів з України в Росію.

"Наприклад, про невідповідність нашої упаковки продтоварів або небезпеки наших сирів або шпалер. Хоча ми постачаємо все це в країни Європи", - пояснила заступник міністра.

За її словами, після розгляду спору в СОТ і в разі відмови Росії виконувати рішення СОТ, Україна отримає право легально застосувати адекватні заходи з обмеження поставок товарів і послуг з Росії в Україну або щодо введення додаткових ввізних мит на суму заподіяного збитку. На час проходження всіх процедур у СОТ сума збитків може перевищити 1 млрд доларів США.

Наталія Микольська каже, що при цьому Україна не буде вводити обмеження на транзит російських товарів через Україну, оскільки через це можуть постраждати треті країни. Транзит може бути обмежений тільки в інтересах національної безпеки за рішенням Ради нацбезпеки, але не рішенням уряду.

Нагадаємо, Росія почала торгову війну проти України ще до 2014 року при президенті Вікторі Януковичі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram