ГоловнаЕкономікаБізнес

Через дефіцит вагонів Україна у 2016 році не виплавила 3 млн тонн сталі, - президент "Укрметалургпрому"

Труднощі у вітчизняних сталеварів триватимуть і далі, якщо УЗ не почне закуповувати великі кількості вагонів.

Через дефіцит вагонів Україна у 2016 році не виплавила 3 млн тонн сталі, - президент "Укрметалургпрому"
Фото: zoopr.org.ua

Українські металурги у 2-му півріччі 2016 року не змогли виплавити близько 3 млн тонн сталі через незадовільну роботу ПАТ «Укрзалізниця», повідомив президент Об'єднання підприємств «Укрметалургпром» Олександр Каленков, пише РБК.

«У 2-му півріччі операційна робота УЗ була найгіршою за останні роки. ГМК України недовиплавив близько 3 млн т сталі, а держава недоотримала мільярдів податкових надходжень і мільйонів доларів валютної виручки», - сказав менеджер.

При цьому фахівець зазначив, що структура собівартості залізничного тарифу УЗ залишається непрозорою. «Нам кажуть, що ставки низькі, а в презентаціях для європейських інвесторів вказується рентабельність вантажоперевезень на рівні 35-50%. Тож використовуючи монопольне становище, залізниця субсидує пасажирські перевезення», - підкреслив Каленков.

Як вважає економіст IMF Group Михайло Кухар, труднощі у вітчизняних сталеварів триватимуть і далі, якщо УЗ не почне закуповувати великі кількості вагонів.

«Закупівлі великих партій вагонів у вітчизняних виробників дозволили б Україні не скорочувати свій експорт через транспортні проблеми. Адже неприпустимо, що в період кризи і війни ми втрачаємо по 2, 5, 10 відсотків експорту в базових галузях через те, що просто не можемо вивезти цю продукцію з країни», - сказав експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram