ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін розгляне введення абонплати за газ

Її розмір встановлюватиме профільна Нацкомісія.

Кабмін розгляне введення абонплати за газ
Фото: Сергей Нужненко

Міністерство економічного розвитку і торгівлі ініціює продовження ще на один рік, до 1 квітня 2018 року, дію спеціальних зобов'язань "Нафтогазу України" і облгазів постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін.

Про це йдеться в проекті постанови Кабміну, який розробило Мінекономіки.

Постановою про продовження спецзобов'язань регулюється тільки ціна продажу "Нафтогазом" газу як товару (4942 гривень/тис. куб. м без ПДВ), тоді як у чинній редакції Кабмін визначає також граничні, кінцеві ціни на газ для населення (6879 гривень/ тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки).

Таким чином, з 1 квітня 2017 року відбудеться поділ ціни на газ для населення на вартість газу як товару (4942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і плату за його транспортування і розподіл (так звана абонплата, яку споживач буде оплачувати регулярно, незважаючи на обсяги споживання).

Очікується, що таку абонплату встановлюватиме Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника).

Згідно з проектом постанови, з 1 жовтня 2017 року можливе коригування ціни газу як товару в разі зміни ціни імпортного паритету на більш ніж 10%.

Такий проект означає, що різкого підвищення ціни на газ, про ймовірність якого говорили в "Нафтогазі", не буде.

Нагадаємо, з 1 травня 2016 року в Україні встановлено єдину ціну для населення на рівні 6,9 грн за кубометр.

Підвищення тарифу на газ було зобов'язанням України перед МВФ. Попередній Кабмін планував завершити його в 2017 році, але уряд Володимира Гройсмана стверджував, що підвищення 2016 року підніме тариф до ринкового рівня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram