ГоловнаЕкономікаДержава

В українських сховищах після зими залишилося більше газу, ніж очікувалося

"Ми пройдемо залишок опалювального сезону, навіть якщо в березні будуть 20-градусні морози"

В українських сховищах після зими залишилося більше газу, ніж очікувалося

"Нафтогаз України" заявив, що станом на кінець лютого в українських сховищах було понад 8,3 млрд куб. м газу при прогнозному рівні 8,0 млрд куб. м.

З початку опалювального сезону 2016-2017 років Україна використовувала 6,4 млрд куб. м газу з підземних сховищ.

"Ця зима була досить суворою, але ми закінчили лютий із дуже комфортними показниками в сховищах. При такому рівні ми без проблем пройдемо залишок опалювального сезону, навіть якщо в березні будуть 20-ти градусні морози. Ми раді, що завдяки грамотному плануванню закупівель газу вже третю зиму Нафтогаз надійно забезпечує паливом українських споживачів і бездоганно транспортує газ до країн ЄС", - цитує прес-служба главу НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва.

Мінімальний технологічний обсяг газу в підземних сховищах оцінюється на рівні 4,7 млрд куб. м газу. Мінімальний залишок газу на кінець опалювального сезону було зафіксовано у квітні 2013 року, коли в ПСГ залишалося менш ніж 6,0 млрд. куб. м газу.

Компанія також наголошує, що у неї немає контрактних зобов'язань перед "Газпромом" щодо підтримки якогось рівня запасів у ПСГ в будь-який період часу. Але водночас "Газпром", зі свого боку, не виконує своїх зобов'язань за транзитним контрактом, серед яких забезпечення належного тиску на пунктах входу в українську ГТС, дотримання максимального рівня зміни денних заявок і фізико-хімічних показників палива, переданого для транспортування в країни ЄС.

Нагадаємо, що активний відбір газу з ПСГ в опалювальному сезоні 2016-2017 років "Укртрансгаз" почав 16 жовтня з запасами 14,7 млрд кубометрів.

У сезоні 2015-2016 років відбір розпочався 30 жовтня (тоді запаси становили 17,1 млрд кубометрів), а закінчився 6 квітня (з запасами 8,4 млрд кубометрів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram