ГоловнаЕкономікаБізнес

Одеський припортовий завод відновив роботу (оновлено)

"Наразі задіяна давальницька схема, але відпрацьовуємо всі можливі варіанти".

Одеський припортовий завод відновив роботу (оновлено)
Фото: opz.odessa.net

Одеський припортовий завод відновив роботу.

Про це повідомив перший заступник директора ОПЗ Микола Щуриков.

"Сьогодні почали запуск заводу! Поки що задіяна давальницька схема, але відпрацьовуємо всі можливі варіанти", - написав він у фейсбуці.

ОПЗ не працював два місяці.

Підприємство зупинили через високу ціну природного газу, що постачає НАК "Нафтогаз України". На кінець грудня 2016 року ОПЗ заборгував "Нафтогазу" близько 1,5 млрд гривень. Щоб підприємство змогло виплатити борг "Нафтогазу", Кабінет Міністрів вирішив зупинити завод і здати його в оренду.

Оновлення. На сайті Фонду державного майна підтверджено відновлення роботи ОПЗ.

24 січня ФДМ повідомив, що пропонує потенційним партнерам та інвесторам надати пропозиції відновлення роботи підприємства. Серед можливих варіантів розглядали варіанти передачі комплексу в оренду, передачі в управління, співпраці з давальницькою сировиною.

За результатами розгляду варіантів, що надійшли в ФДМ, обрали дві компанії однієї групи: "ЕРУ Трейдинг" і ERU Management Services LLC, які надали найкращу пропозицію відновлення роботи заводу за давальницькою схемою. Вони були готові розпочати роботу швидше за всіх, уже з 1 березня.

Зараз між групою "ЕРУ" і ФДМ підписано рамкову угоду, яка буде переглядатися щомісяця.

"Рамкова угода передбачає, що до 18 числа сторони узгоджують обсяг давальницької сировини. Якщо хтось запропонує кращу пропозицію - ми укладемо контракт із ним. Також розглядаємо варіанти оренди. Окремий випадок - якщо нам запропонують хорошу фінансову пропозицію на довгий термін. Якщо хтось готовий подвоїти прибутковість підприємства і укласти контракт на рік, така пропозиція буде в пріоритеті. На ринку міндобрив є спади і піки, тому найкращий варіант - той, який покриває всі ці коливання", - заявив із цього приводу голова ФДМ Ігор Білоус.

Компанія "Енергетичні ресурси України" створена у 2014 році колишнім комерційним директором ДТЕК Андрієм Фаворовим. "ЕРУ Трейдинг" - це торгова компанія групи Фаворова.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний у країні - термінал для перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Фонд державного майна, в управлінні якого перебуває ОПЗ, у 2016 році двічі намагався продати його, але охочих купити завод не знайшлося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram