ГоловнаЕкономікаДержава

Росія рекордно знизила тиск на вході в українську ГТС

"Нафтогаз" звинуватив "Газпром" у порушенні умов транзитного контракту.

Росія рекордно знизила тиск на вході в українську ГТС
Фото: EPA/UPG

Упродовж останніх днів фахівці "Укртрансгазу" фіксують значне падіння тиску в російській газотранспортній системі на газовимірювальній станції (ГВС) Суджа, головному пункті входу в українську ГТС з боку Росії.

"На 08:00 вівторка рівень тиску на ГВС Суджа впав до рекордно низького за останні роки рівня 49,7 атм замість обумовлених контрактом 60,0 атм", - повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

Відзначають, що "Газпром" порушує умови транзитного контракту щодо максимального рівня добових коливань заявок на відбір газу в пунктах виходу з ГТС України, які не повинні перевищувати 4,5% за пунктом Ужгород. В окремі дні лютого цей показник було перевищено вдвічі від норми. Крім того, в окремі періоди лютого якість газу, який подавався в українську ГТС з Росії, не відповідала фізико-хімічним показникам, передбаченим контрактом.

"Систематичне недотримання "Газпромом" умов транзитного контракту створює ризики для безперебійного постачання газу в європейському напрямку", - відзначили в "Нафтогазі".

У рамках механізму швидкого реагування Європейську комісію повідомили про раптове зниження тиску на ГВС Суджа.

Нагадаємо, "Нафтогаз" у Стокгольмському суді вимагає перегляду транзитної ставки, посилаючись на зміни умов формування транзитних тарифів в Європі внаслідок прийняття Третього енергопакета. "Нафтогаз" хоче, щоб "Газпром" компенсував йому 12 млрд доларів недоотриманих доходів від транзиту в 2010-2015 роках, а також платив за транзит на 4 млрд доларів більше щороку, що залишилися до закінчення контракту (з 2017-го по 2019 рік).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram