ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада прийняла в першому читанні законопроект про злиття банків

Депутати збираються спростити капіталізацію і реорганізацію.

Рада прийняла в першому читанні законопроект про злиття банків
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада на своєму ранковому засіданні у четвер, 23 лютого, прийняла в першому читанні законопроект №6010 "Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків".

За нього проголосували 235 народних депутатів.

Цей законопроект пропонує до серпня 2020 року зменшити терміни розгляду документів і оптимізувати процедури капіталізації і реорганізації банків шляхом приєднання. Очікується, що з прийняттям законопроекту термін проведення процедури об'єднання/злиття банків скоротиться з півтора року до 3-4 місяців.

Проектом заплановано врегулювати питання припинення здійснення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи. Це дозволить банкам, які не можуть виконати вимоги регулятора щодо капіталізації, залишити банківський ринок без навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Зараз така можливість у законодавстві відсутня.

У найближчі роки українські банки повинні істотно збільшити свій статутний і регулятивний капітал. Зараз мінімальне значення становить 120 млн гривень, але вже з липня 2017 року воно збільшиться до 200 млн грн, у 2018 році - до 300 млн грн, у 2019-му - до 400 млн грн, у 2020 році - до 450 млн грн.

Власники багатьох дрібних банків таких грошей не мають, тому вони можуть піти на злиття з конкурентами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram