ГоловнаЕкономікаДержава

Екс-власникам ПриватБанку можуть загрожувати кримінальні розслідування, - Гонтарева

Для незалежного аудиту активів новий менеджмент банку найняв компанію Ernst&Young.

Екс-власникам ПриватБанку можуть загрожувати кримінальні розслідування, - Гонтарева
Фото: Facebook/Національний банк України

Колишнім власникам націоналізованого ПриватБанку можуть загрожувати кримінальні розслідування, якщо узгоджений з Міжнародним валютним фондом незалежний аудит покаже, що вони свідомо довели банк до банкрутства.

Про це заявила голова Національного банку Валерія Гонтарева, передає Reuters.

Вона розповіла, що для незалежного аудиту активів новий менеджмент банку вже найняв компанію Ernst&Young. Крім того, буде відібрана міжнародна компанія для управління проблемним портфелем. "Це робиться, щоб усе було прозоро", - сказала Гонтарева, пославшись на узгоджені з МВФ кроки.

"Міжнародну компанію наймають, щоб не було ніяких неринкових умов, ніяких оцінок активів за неправильною вартістю, щоб було зрозуміло, хто бенефіціарні власники цих активів і як вони збираються кредити віддавати", - додала голова НБУ.

За її словами, до кінця першого півріччя повинна відбутися перевірка спроможності компаній, яким ПриватБанк позичив гроші, розрахуватися з ним у найближчі 5-10 років.

"Якщо цього не відбувається, то тоді (було) доведення банку до банкрутства. Це - питання наших усіх правоохоронних органів і банк буде подавати позови", - сказала Гонтарева.

Відзначимо, в 2015 році Україна включила до банківського законодавства статтю про кримінальну відповідальність за доведення банку до банкрутства.

До націоналізації ПриватБанк належав бізнесменові Ігорю Коломойському (майже 50% акцій) і Геннадію Боголюбову (трохи менш ніж 42%). За словами Гонтаревої, у неї не було контактів з колишніми акціонерами після націоналізації.

Наприкінці грудня влада ухвалила рішення про передачу найбільшого за розміром активів ПриватБанку в руки держави, назвавши це єдиним способом захистити 20 млн рахунків вкладників банку з дірою в капіталі в $5,7 мільярда. Уряд випустив облігації внутрішньої позики, щоб докапіталізувати банк, який втратив платоспроможність. Нацбанк пов'язав проблеми банку з невиконанням акціонерами вимог докапіталізації і скорочення обсягів кредитів інсайдерам, які становлять 97 відсотків корпоративного кредитного портфеля на суму приблизно 150 млрд гривень. Коломойський у своєму коментарі ЗМІ відкинув звинувачення центрального банку і заявив, що "портфель був збалансованим", а діра в капіталі - "міфічною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram