ГоловнаЕкономікаБізнес

Цифрова телемережа Т2 - як порахувати телеглядачів Пресс-релиз

У дискусії про терміни відключення аналогового телебачення телегалузь розділилася на дві частини. Одні телеканали і держоргани підтримують рішення Кабміну про відключення аналогового телебачення з 30 червня 2017 року, інші пропонують перенести цю дату на лютий 2018 року. Компанія "ЗЕОНБУД", як оператор цифрової телемережі, бачить для себе плюси і в першому, і в другому варіанті. У зв'язку із цим ми вважаємо нашим завданням надати сторонам дискусії максимально повну й об'єктивну інформацію про роботу цифрової телемережі. У цьому прес-релізі ми навмисне будемо уникати персоніфікацій в обговоренні неточностей, які допускають у своїх виступах у ЗМІ представники деяких телеканалів.

Так, нещодавно одна відома телекомпанія в прес-релізі озвучила результати своїх розрахунків, згідно з якими зараз 300 тис. домогосподарств не охоплені цифровим сигналом і там не пропонують послуги кабельних операторів. Було зроблено висновок про те, що це і є розмір проблеми при відключенні аналогового телебачення.

Але насправді ця цифра принаймні удвічі менша. У телекомпанії забули врахувати, що, згідно зі статистикою, в таких регіонах половина населення приймає супутникове телебачення, а це означає, що кількість проблемних домогосподарств при відключенні аналогового телебачення зменшиться до 150 тис. домогосподарств.

У цьому ж релізі телекомпанія подала список із 16 населених пунктів, де, на їхню думку, відсутній сигнал цифрової мережі. На їхній погляд, це переконливий доказ недосконалості покриття телемережі. Насправді ж при запланованому покритті в 95% допускається відсутність сигналу в 1500 населених пунктах, оскільки це і є решта 5% від загальної кількості населених пунктів в Україні, яке складає близько 30 тисяч.

У своїх інтерв'ю і прес-релізах представники окремих телекомпаній наводять дуже різні цифри, що характеризують покриття цифрової телемережі, посилаючись на розрахунки і вимірювання своїх технічних служб.

Але треба мати на увазі, що технічна служба жодного з телеканалів України не має професійного спеціалізованого програмного продукту для радіочастотного планування, як і професійних вимірювальних приладів високого класу точності. Крім того, наш досвід спільних з провідними телеканалами вимірювань показує, що їхні технічні служби працюють з вимірювальними приладами і допоміжним вимірювальним обладнанням, які не пройшли метрологічну повірку, тобто їхні технічні характеристики невідомі. При цьому самі вимірювання проводять із грубими порушеннями вимог чинної Методики визначення зони покриття мережі цифрового наземного телевізійного мовлення стандарту DVB-T2.

Ми розуміємо, що проведення таких робіт і розрахунків не є профільними для технічних служб телекомпаній, у них зовсім інші завдання. Але тоді треба дуже обережно ставитися до об'єктивності їхніх заяв у ЗМІ про якість покриття цифрової мережі. Для об'єктивності вони повинні уточнювати, що заміри зроблено за допомогою непрофесійних вимірювальних приладів і з використанням обладнання з невідомими технічними характеристиками, що в результаті може дати похибку вимірювань аж до 100%.

У зв'язку із цим ми вкотре офіційно заявляємо, що цифрова мережа Т2 - найбільша телемережа в Україні. Ми готові "помірятися" покриттями мережі з будь-якою з телекомпаній країни із залученням найавторитетніших і дорогих спеціалізованих компаній світу, але з однією умовою - їхні послуги оплатить та компанія, покриття мережі якої виявиться меншим.

Прес-служба ТОВ "ЗЕОНБУД"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram