ГоловнаЕкономікаДержава

Мушак: уже восени в Україні може з'явитися вільний ринок землі

Депутат упевнений, що КС підтвердить незаконність мораторію.

Мушак: уже восени в Україні може з'явитися вільний ринок землі
Алексей Мушак
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради Олексій Мушак заявив, що вже восени 2017 року в Україні може з'явитися абсолютно вільний ринок землі, коли Конституційний Суд скасує мораторій на її продаж.

Про це він сказав на круглому столі в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна та Реанімаційного Пакету Реформ.

"Це може статися згідно з регламентом Конституційного Суду. Перший місяць - це відкривають вони провадження чи ні. Два наступні місяці - вибирають доповідача і суддів. І три місяці - розглядають справу. Тобто на осінь ми можемо вийти у принципі із земельним ринком без будь яких обмежень", - заявив депутат.

Він підкреслив, що Конституція України гарантує громадянам право власності, яке складається з трьох елементів: володіння, користування, розпорядження. Мораторій не дає селянам розпоряджатися землею, чим порушує Конституцію, і депутат упевнений, що КС підтвердить це.

Мушак також зазначив, що ні в одній успішній країні не заборонено продаж земель сільськогосподарського призначення.

"Країни, де є мораторій, - це Куба, Венесуела, Конго, Північна Корея, є ще Таджикистан, така гарна країна. Наскільки я розумію, вони не є розвинутими, це не успішна модель, яку треба б підтримувати. Саме тому було подання", - сказав він.

Нагадаємо, що 17 лютого до Конституційного Суду було передано подання 55 депутатів Верховної Ради про скасування земельного мораторію.

Формально мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні чинний тимчасово, але його постійно продовжують. Причина - в Україні досі не визначилися, як запускати ринок землі.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram