ГоловнаЕкономікаДержава

Устенко: ВВП України повинен зростати від 5% на рік, інакше буде деградація

Економіст закликав до структурних реформ.

Устенко: ВВП України повинен зростати від 5% на рік, інакше буде деградація
Фото: Сергей Нужненко

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що Україна повинна виконувати вимоги МВФ щодо здійснення структурних реформ.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

Устенко наголосив, що без цього просто неможливо буде забезпечити достатнє економічне зростання.

"Україна повинна показувати економічне зростання від 5% на рік, в іншому випадку буде поступова деградація. Тому не треба особливо радіти з приводу четвертого кварталу, тому що кумулятивне зростання в 2016 році все одно буде в межах 2%. Це при тому, що поїзд світової економіки мчав зі швидкістю 3,5% на рік. Додайте туди 17,5% кумулятивного падіння протягом 2014-2015 років", - сказав він.

"Україна - атипова в своїй поведінці. Як правило, політики в будь-якій країні вхопилися б за ідею структурних реформ. Тому що структурні реформи дають політикам можливість відіграти ті очки, які вони втратили, коли йшли на непопулярні заходи щодо фіскальної консолідації, переходу до плаваючого курсоутворення, коли народу стало гірше. Вони мають можливість вивести країну на траєкторію стійкого зростання і дати можливість відчути ефект від цього", - додав Устенко.

На його думку, проведення структурних реформ блокують ті, хто має інтереси в корупційних схемах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram