ГоловнаЕкономікаДержава

Європейська бізнес асоціація виступила проти підвищення тарифів "Укрзалізниці"

Відповідне звернення направлено Кабміну.

Європейська бізнес асоціація виступила проти підвищення тарифів "Укрзалізниці"
Фото: eba.com.ua

Заплановане цього року підняття тарифів "Укрзалізниці" на 25% зробить українську промисловість неконкурентоспроможною. Про це йдеться у зверненні виконавчого директора Європейської бізнес асоціації (ЕВА) Анни Дерев'янко до керівників профільних міністерств і відомств, пише ZN.ua.

"Компанії-члени Комітету з логістики Асоціації не підтримують проект наказу (про підвищення залізничних тарифів на вантажоперевезення - Ред.) у запропонованій редакції і пропонують почати найближчим часом відкритий діалог між представниками Мінінфраструктури, Державної регуляторної служби України, "Укрзалізниці" та інших зацікавлених органів виконавчої влади з представниками бізнес-спільноти", - йдеться у зверненні ЕВА.

Зазначають, що підвищення тарифів "Укрзалізниці" знизить конкурентоспроможність української промисловості і підприємств АПК. За оцінками профільних експертів ЕВА, запропонована індексація залізничних тарифів "негативно вплине на окремі галузі економіки України, в тому числі на середньо- і довгострокову конкурентоспроможність промисловості й агропромислового комплексу України, і може призвести до збільшення вартості автомобільних перевезень як альтернативного виду вантажних перевезень", - йдеться в документі.

Європейська бізнес асоціація пропонує ретельно проаналізувати вплив підвищення залізничних тарифів на економіку України, зіставити наслідки від підвищення з ефектом від залучення додаткових надходжень в "Укрзалізницю" і розробити альтернативні джерела фінансування транспортного монополіста. Також необхідно провести "аналіз можливих негативних наслідків для "Укрзалізниці" внаслідок падіння обсягів вантажоперевезення (основне джерело доходів), зокрема через перехід на автомобільний/річковий транспорт", - підкреслюють в ЕВА.

Звернення асоціації було відправлено першому віце-прем'єру - міністру економічного розвитку і торгівлі Степану Кубіву, міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, міністру фінансів Олександру Данилюка, голові Державної регуляторної служби Ксенії Ляпіній та голові правління ПАТ "Укрзалізниця" Войцеху Бальчуну. Як повідомляли, Державна регуляторна служба відмовила в узгодженні проекту наказу Мінінфраструктури про підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення. За словами глави ДРС Ксенії Ляпіної, документ не відповідає основам регуляторної політики. Протягом громадських консультацій у ДРС була узгоджена ініціатива про створення спеціальної робочої групи, яка повинна провести аналіз наслідків підвищення тарифів на залізничні перевезення. Раніше Американська торгова палата (АСС) заявила, що підвищення тарифів "Укрзалізниці" до створення незалежного органу, який буде визначати ефективність тарифної політики УЗ, буде передчасним.

Федерація роботодавців України запропонувала відкликати проект наказу про підвищення тарифів на вантажоперевезення для проведення публічного обговорення цього питання з учасниками ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram