ГоловнаЕкономікаФінанси

Банківська система отримала через Приват рекордний збиток - 159 млрд грн

Без урахування ПриватБанку сукупні збитки склали 23 млрд гривень.

Банківська система отримала через Приват рекордний збиток - 159 млрд грн
Фото: EPA/UPG

Українська банківська система у 2016 році отримала історично високий збиток у розмірі 159 млрд гривень, з яких близько 136 млрд гривень - це збитки Привату, обумовлені резервуванням кредитного портфеля наприкінці року.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Для інших банків сукупні збитки скоротилися до 23 млрд гривень з 66 млрд гривень у 2015 році.

Нацбанк передбачає, що у 2017 році банківський сектор може вийти на прибуткову діяльність (без урахування фактора ПриватБанку).

"Ми очікуємо, що у 2017 році істотно знизиться обсяг відрахувань у резерви від активних операцій, і це дасть можливість банківському сектору в цілому вийти на прибуткову діяльність після трьох років істотних збитків. Ми залишаємо, звичайно, фактор ПриватБанку за дужками. Це банк, який вимагає особливої уваги й особливого підходу", - сказав на брифінгу в НБУ директор департаменту фінансової стабільності Віталій Ваврищук.

Він заявив, що в цілому регулятор позитивно дивиться на 2017 рік у банківському секторі і не очікує сильних потрясінь.

Нагадаємо, що ще за підсумками січня-вересня 2016 року ПриватБанк декларував прибуткову діяльність. Його прибуток після оподаткування склав 590,85 млн грн. Але близько 97% від корпоративного портфеля Привату становили інсайдерські кредити, під які були сформовані резерви в повному обсязі. Це означає, що реальний обсяг збитків штучно занижувався.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram