ГоловнаЕкономікаФінанси

Рожкова назвала дедлайни для докапіталізації банків у 2017 році

Третя група банків повинна вийти на нульовий капітал до 1 березня, решта - до 1 вересня.

Рожкова назвала дедлайни для докапіталізації банків у 2017 році
Фото: Макс Требухов

Заступник голови НБУ Катерина Рожкова озвучила в інтерв'ю LB.ua графік докапіталізації банків в 2017 році. Якщо банки не будуть виконувати цей графік, вони покинуть ринок.

Перші 40 банків - це 98% активів банківської системи - сьогодні вже мають позитивний норматив адекватності капіталу. Цей норматив відображає здатність банку своєчасно і в повному обсязі розраховуватися за своїми зобов'язаннями. Чим цей показник вищий, тим краще, НБУ планує довести цей норматив мінімум до 10% до 2018 року за підсумками трирічної програми докапіталізації.

"У третій двадцятці (там ми брали навіть 21 банк) десять абсолютно не вимагали докапіталізації. У маленьких банках якість активів буває деколи навіть кращою, ніж у великих, і це приємно", - сказала Рожкова.

Третя група банків повинна вийти на нульовий показник до березня 2017 року. Четверта група з 37 банків повинна вийти на нуль до вересня 2017 року. Раніше після таких дедлайнів банки з перших двох груп залишали ринок. Так, ринок покинули банки Платинум і Фортуна з другої 20-ки після того, як не змогли вийти на нульовий капітал на початок року.

"Швидше за все, якісь дуже-дуже маленькі банки ще будуть залишати ринок", - сказала Катерина Рожкова.

Нагадаємо, у жовтні 2016 року до заступника голови НБУ Катерини Рожкової прийшли з обшуком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram