ГоловнаЕкономікаБізнес

Спиртову галузь сьогодні може врятувати тільки приватизація "Укрспирту", - нардеп

"Зараз у цій сфері налічується 60 підприємств. Із них "живих" - 15-20".

Спиртову галузь сьогодні може врятувати тільки приватизація "Укрспирту", - нардеп
Одно из предприятий "Укрспирта"
Фото: 112.ua

Сьогодні вивести спиртову галузь із тіні, таким чином урятувати її, можна тільки шляхом приватизації "Укрспирту". Про це в своєму блозі на agropolit.com пише народний депутат, член парламентського комітету з питань аграрної політики Валентин Дідич.

"Зараз у цій сфері налічується 60 підприємств (для порівняння: за радянських часів їх було 80 і всі - прибуткові). Із них "живих" - 15-20. Решта - так звані тіньові підприємства. Це свідчить про те, що з галуззю не все в порядку, і це "не так" триває вже не один і не два роки", - пише парламентарій.

На його думку, кроки, які здійснюють податкові й інші фіскальні органи, щоб виправити ситуацію, - недостатні, вони не мають економічного ефекту.

"Міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий вийшов із пропозицією про надання дозволу на приватизацію підприємств спиртової галузі. Це добре. Я і частина моїх колег у парламенті підтримали цю ідею і пропонуємо, щоб ці підприємства на конкурсній основі були відчужені в приватну власність і отримали новий менеджмент, адже приватний господар є кращим управлінцем, аніж держава", - зазначив народний депутат.

При цьому Валентин Дідич наголосив, що головна умова - приватизація повинна бути прозорою і підприємства повинні дістатися ефективним власникам. Частину заводів можна буде в майбутньому перепрофілювати винятково на виробництво палива, зокрема біоетанолу.

"Це дозволить влити нову кров і підвищити їх ефективність. Держава ж, врешті-решт, має мати сплачені податки і збільшення надходжень до бюджету", - вважає нардеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram