ГоловнаЕкономікаДержава

Гонтарева спростувала звільнення 600 тис. осіб через підвищення мінімалки

Йдеться про зниження формальної зайнятості в першу чергу за рахунок закриття "сплячих" ФОПів.

Гонтарева спростувала звільнення 600 тис. осіб через підвищення мінімалки
Валерия Гонтарева
Фото: flickr.com

Голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що інформація про "звільнення 600 тис. осіб через підвищення мінімалки", про яке 3 лютого повідомили багато ЗМІ, є неточною інтерпретацією даних НБУ.

Йдеться про зниження формальної зайнятості в першу чергу за рахунок закриття "сплячих" ФОПів.

Саме по собі підвищення мінімальної зарплати, навпаки, матиме низку позитивних ефектів. Воно буде стимулювати зростання внутрішнього споживання, а отже, і економічної активності. Тому зросте попит на робочу силу і підвищить зайнятість у майбутньому. Крім того, підвищення мінімальної заробітної плати буде стимулювати повернення на ринок праці осіб, які раніше не шукали роботу через низькі зарплати.

Загалом позитивний ефект від підвищення мінімальної заробітної плати на ВВП у 2017 році був оцінений фахівцями НБУ на рівні 0,5%. Саме підвищення мінімальної заробітної плати було головним чинником перегляду прогнозу економічного зростання до 2,8% в 2017 році.

"Підвищення мінімальної заробітної плати разом з проведенням структурних реформ у країні в довгостроковій перспективі матиме позитивний вплив на зайнятість населення", - заявила Гонтарева.

Нагадаємо, що в середньостроковій перспективі підвищення зарплати до 3200 грн збільшує ризики для економіки.

Підвищення МЗП поглиблює невідповідність в оплаті праці між кваліфікованими і некваліфікованими робітниками, збільшує розрив між пенсійною винагородою і МЗП. Це містить ризики зростання соціальної напруженості та активізації тиску на уряд з метою подальшого підвищення соціальних стандартів, які не узгоджені зі зростанням продуктивності економіки, що може призвести до посилення інфляційного тиску.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram