ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ показало схему розкрадань у справі ОГХК

Рахунками фірм-прокладок управляли з комп'ютерів держпідприємства.

НАБУ показало схему розкрадань у справі ОГХК
Фото: 112.ua

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) заявило, що австрійські фірми-посередники, з якими торгувала Об'єднана гірничо-хімічна компанія, працювали у приміщеннях цього державного підприємства.

"Протягом розслідування детективи Бюро виявили, що управління банківськими рахунками компаній-посередників за допомогою системи «клієнт-банк» здійснювалося з тих самих IP-адрес, що й управління банківськими рахунками ДП «ОГХК». При цьому особа, яка працює в ОГХК, супроводжувала роботу цих «австрійських» компаній", - йдеться на сайті НАБУ.

Корупційна схема, на думку детективів, зводилася до продажу титанової продукції за заниженою ціною фірмам-прокладкам, які потім перепродували її за ринковими цінами.

Компанія Bollwerk Finanzierungs-und Industriemanagement купила у ОГХК титану на 55,7 млн доларів, а перепродала - на 72,3 млн. Компанія Adelis Trade купила титану на 23,7 млн доларів, а перепродала - на 26,7 млн.

Тож збиток для держави склав 13,1 млн доларів.

Фото: nabu.gov.ua

Трьох підозрюваних у розкраданні цих коштів заарештовано. У тому числі в.о. голови компанії Руслана Журила.

ОГХК почала фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України вирішив передати їй в управління майнові комплекси Вільногірського гірничо-металургійного комбінату і Іршанського гірничо-збагачувального комбінату. Також компанія управляє 51% ТОВ "ЗТМК" згідно з рішенням Кабінету Міністрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram