ГоловнаЕкономікаФінанси

Платіжний баланс України другий рік поспіль зведено з профіцитом

При цьому дефіцит поточного рахунку зріс до 3,364 млрд доларів.

Платіжний баланс України другий рік поспіль зведено з профіцитом
Фото: linkis.com

Профіцит зведеного платіжного балансу України за підсумками минулого року виріс до 1,346 млрд доларів порівняно з 849 млн доларів у 2015 році.

Як повідомляє Національний банк, відповідна динаміка обумовлена стрімким зростанням у 2016 році - до 4,618 млрд доларів порівняно з 582 млн доларів у 2015 році - чистих надходжень капіталу на фінансовий рахунок (чисті запозичення), що дозволило компенсувати збільшений до 3,364 млрд доларів дефіцит поточного рахунку платіжного балансу.

Своєю чергою визначальним для позитивної динаміки фінансового рахунку став чистий приплив від операцій приватного сектору в обсязі 5,464 млрд доларів.

Чисті виплати державного сектору становили 0,846 млрд доларів і були обумовлені головно поверненням коштів за операціями СВОП центрального банку.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій у 2016 році зріс на 13% - до 3,448 млрд доларів. Як і минулого року, левову їхню частину забезпечило переоформлення банками боргу у статутний капітал, що поліпшило показник надходжень інвестицій у банківський сектор на 2,2 млрд доларів. Відповідно, на 2,2 млрд доларів скоротилася заборгованість перед нерезидентами за міжбанківськими кредитами.

Окрім того, прискорилося скорочення обсягів готівкової валюти поза банками - до 4,7 млрд доларів з 1,8 млрд доларів у 2015 році.

Зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу обумовлене і скороченням експорту товарів, і відновленням зростання імпорту.

За підсумками минулого обсяг експорту товарів скоротився на 5,2% - до 33,571 млрд доларів, тоді як імпорт товарів зріс на 3,8% - до 40,364 млрд доларів.

Регулятор відзначає, що у 2016 році позитивна динаміка зафіксована лише в експорті продовольчих товарів, де вдалося досягти 5,4% зростання за рахунок підвищення вартісних обсягів експорту олії та насіння олійних на 15,1%. Істотно зросли також фізичні обсяги експорту зернових. Однак через зниження світових цін на зернові культури їхні вартісні обсяги були на рівні минулого року.

Експорт в інших товарних групах скоротився, що, за даними НБУ, було спричинене несприятливою ціновою кон'юнктурою на світових сировинних ринках, особливо в першій половині року, дією торгових обмежень з боку РФ і низкою інших факторів стримування (зокрема внутрішніми транспортними ускладненнями).

"Експорт чорних і кольорових металів знизився на 11,6%, мінеральних продуктів - на 10,5%, продукції машинобудування - на 17,8%, хімічної промисловості - на 24,8%", - йдеться в повідомленні.

У географічному розрізі найбільше скоротився експорт у Росію - на 25,8%, частка якого в загальному експорті України зменшилася до 9,3%. Обсяг експорту в країни ЄС зріс на 2,4%, а його питома вага в загальному експорті - до 31,9%.

Водночас поступове відновлення економічної активності зумовило зростання попиту на товари інвестиційного і споживчого призначення, у зв'язку з чим неенергетичний імпорт зріс на 16,2% (у 2015 році зафіксовано зниження на 34,6%).

Найбільше при цьому зріс імпорт продукції машинобудування - на 37,9%, хімічної промисловості - на 10,1% і продовольчих товарів - на 13,4%.

Енергетичний імпорт продовжував знижуватися - скорочення порівняно з 2015 роком становило 27,9% - , перш за все, за рахунок зниження імпорту природного газу.

Нагадаємо, до 2015 року востаннє платіжний баланс був зведений у "плюс" 2010 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram