ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ виявила недолив палива літакам в одеському аеропорту

На недолив поскаржилася найбільша польська авіакомпанія LOT.

СБУ виявила недолив палива літакам в одеському аеропорту
Фото: shackih.livejournal.com

Служба безпеки України виявила, що в міжнародному аеропорту "Одеса" літакам систематично не доливають пальне. Про це повідомляє місцеве видання "Думская" з посиланням на джерело в правоохоронному відомстві.

На недолив поскаржилася найбільша польська авіакомпанія LOT, чиї літаки постійно заправляються в Одесі. У 2016 році вони недоотримали приблизно 14,9 т палива.

За фактом привласнення майна в особливо великих розмірах, вчиненого групою осіб, відкрито кримінальне провадження №2016160000000374.

Як зазначають у матеріалах провадження, паливо в аеропорту реалізують за договором з ТОВ "Міжнародний аеропорт Одеса" компанії "Лукойл Авіейшен Україна" (з російським і австрійським корінням) і "Балтік Граунд Сервіс ЮА" (належить литовцям). Паливо, яке зберігають на базі ПММ "Шостий кілометр", доправляють на аеродром паливозаправники "Лукойлу". Там його перекачують у стаціонарно встановлені як резервуари паливозаправники ПЗ-22, що належать аеропорту. Літаки заправляє машина "Балтік Граунд Сервіс". При цьому наземні служби не проводять обов'язкового контролю якості палива і не доливають його в літаки, накопичуючи надлишки в резервуарах.

Нагадаємо, 2011 року для реконструкції аеропорту було створено ТОВ "Міжнародний аеропорт "Одеса", яке на 25% належить місту. Другим учасником СП стала компанія Odessa Airport Development Ltd., за яким, вважають, стоять місцеві бізнесмени Борис Кауфман і Олександр Грановський.

Роботи з будівництва нового терміналу аеропорту проводили за кредитні кошти, отримані під заставу майна комунального підприємства. Реконструювати ж злітно-посадкову смугу приватний інвестор зовсім відмовився. Тим часом після створення СП міськрада передала від комунального підприємства приватній компанії кілька ділянок землі навколо аеропорту загальною площею близько 100 га під виглядом реконструкції аеропорту та будівництва нової ЗПС.

У жовтні 2016 року місто вирішило вийти зі складу засновників ТОВ "Міжнародний аеропорт" Одеса" і забрати свій внесок у натуральній формі (тобто сам аеропорт).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram