ГоловнаЕкономікаБізнес

Южаніна вважає міфом черги на закриття ФОП

На її думку, в чергах стоять держслужбовці, яким потрібен електронний підпис.

Южаніна вважає міфом черги на закриття ФОП
Нина Южанина

Голова комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради Ніна Южаніна вважає міфом черги фізичних осіб-підприємців біля центрів обслуговування платників, які хочуть припинити діяльність.

Про це вона написала у фейсбуці.

"Хочу спростувати міф, який почула від кількох народних обранців, про те, що ФОПи атакують ЦОПи (центри обслуговування платників). Якби ж мої колеги поцікавилися, хто всі ці люди, то дізналися б багато цікавого. А саме - про те, що тепер настала черга подавати е-декларації державним службовцям, яких в Україні налічується 600 тисяч (з них тільки в м. Києві - 300 тис. осіб). Вони повинні заповнити декларацію на офіційному сайті НАЗК до 1 квітня 2017 р., але передувати цьому має одержання ключів електронного цифрового підпису в районній податковій інспекції. Тобто черги до ЦОПів не пов’язані з діяльністю ФОПів", - стверджує Южаніна.

Також вона навела статистику Міністерства юстиції, згідно з якою з 1 по 15 січня 2017 року до Єдиного реєстру юросіб внесено відомості про припинення реєстрації 67,88 тис. фізичних осіб-підприємців.

Нагадаємо, з 1 січня 2017 року фізичні особи-підприємці другої і третьої груп повинні платити єдиний соціальний внесок на суму 704 грн у місяць, навіть якщо не отримали прибутку. Раніше ФОП, коли мав прибуток, платив 5% податок та ЄСВ. Якщо ж руху коштів не було, платити не було потрібно.

Прийняття цього закону призвело до масового закриття так званих "сплячих ФОПів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram