ГоловнаЕкономікаФінанси

Bloomberg назвав гривню найстабільнішою у світі, але за темпами інфляції Україна в відстаючих

Загальні ризики України як держави залишаються високими.

Коливання курсу української гривні до долара США в найближчі три місяці не перевищать 0,6%. Це найнижчий показник серед валют, які потрапили в дослідження ризиків Bloomberg Risk Indicators Matrix. Найбільш волатильними названо валюти Туреччини і Південної Африки - їхній курс до долара може змінитися на 17,8%. У таблиці ризиків подано очікування коливань національних валют різних країн до долара США на найближчі три місяці, таблиця оновлюється щодня. "Коливання валютного курсу можуть посилити або зменшити віддачу від інвестицій, залежно від їх типу", - йдеться в підписі до таблиці.

Ризики України як держави, які раз на місяць розраховують на підставі 29 різних індикаторів, перебувають у "червоній зоні" (високий ризик). За цією шкалою Україна перебуває в нижній частині списку країн, її ризик оцінюють на 21,5 бала за шкалою від 0 до 100 (що більше балів - то менший ризик). За сукупним показником найстабільнішою країною у світі є Норвегія (96,5 бала), найнестабільнішою - Венесуела (3,1).

Також високими у 2017 році для України залишаються ризики інфляції. Прогноз - 10% за рік, один з найгірших показників у світі. "Швидке зростання цін може призвести до зниження інвестицій через невизначеність щодо майбутніх витрат і прибутків", - йдеться в коментарях до таблиці ризиків. Цей прогноз також оновлюється щодня. Найгірші у світі справи все ж не в України (вона шоста з кінця списку), а у Венесуели - 403,5%. Найповільніше ціни рухаються у Швейцарії (0,3%).

У таблиці ризиків відзначають високі негативні очікування рівня безробіття в Україні у 2017 році - 8,8% (оцінка Міжнародної організації праці для працездатного населення 15 років і старше). "Довгостроковий високий рівень безробіття, врешті-решт, призведе до зниження купівельної спроможності споживачів, зниження податкових надходжень і можливих соціальних заворушень", - зазначають укладачі таблиці ризиків. Цей прогнозний показник змінюється щорічно. Найнижче безробіття цього року очікується в Катарі (0,3%), найвище - в Південній Африці (26%).

Нарешті, в таблиці ризиків окремо оцінюється відношення загальних валютних резервів (крім золота) центробанків країн у відсотках до ВВП. Цей показник перераховується щомісяця. "Резерви ефективно діють як подушка безпеки проти економічних потрясінь, таких як гіперінфляція і зниження валютних курсів, які можуть бути спричинені зовнішніми або внутрішніми подіями", - йдеться в легенді до таблиці. За цим показником Україна в середині списку з 10,4%. Найкращі справи з резервами в Гонконзі (96,4%), найгірші - у США (0,5%).

Нагадаємо, колишній топ-чиновник Анатолій Максюта перерахував ризики бюджету на 2017 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram