ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна отримала від Австрії 60 барж, замовлених ще Радянським Союзом

Поставка зайняла 27 років через борги.

Україна отримала від Австрії 60 барж, замовлених ще Радянським Союзом
Фото: oeswag-werft.at

Державна судноплавна компанія "Українське дунайське пароплавство" отримала від Австрії 60 барж типу "Європа-2Б", замовлені ще Радянським Союзом.

Як повідомляють на сайті УДП, контракт на будівництво барж-секцій було підписано ще в 1989 році між "Совкомфлотом" і австрійським банком BAWAG leasing GmbH. При розвалі СРСР "Українське дунайське пароплавство" стало правонаступником зобов'язань "Совкомфлота".

Згідно з угодою, було внесено аванс у розмірі 15% вартості барж, решту суми з відсотками пароплавство повинно було погашати за графіком. Але за 25 років графік часто зривався, потім платежі зовсім припинилися у зв'язку з фінансовими проблемами підприємства через ембарго ООН проти Югославії, військовими діями в цій державі та руйнуванням мостів на Дунаї.

На грудень 2014 року залишок самого боргу за будівництво барж становив понад 7 млн євро і близько 2 млн євро за відсотками. Під час переговорів вдалося домовитися про списання 7,5 млн євро боргу за умови погашення решти суми за узгодженим графіком до 30 листопада 2016 року.

24 листопада поточного року борг було повністю погашено, і вже 13 грудня в Відні було нотаріально оформлено передачу 60 барж у власність УДП.

Баржі-секції типу "Європа-2Б" побудовані на судноверфі в австрійському місті Лінці і призначені для перевезення генеральних і навалювальних вантажів. Довжина барж 76,5 м, ширина - 11 м, осадка - 2,7 м, вантажопідйомність - 1717 тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram