ГоловнаЕкономікаФінанси

Deutsche Bank і Credit Suisse виплатять $12,5 млрд на користь США

Німецький фінансовий конгломерат домігся зменшення суми вдвічі.

Deutsche Bank і Credit Suisse виплатять $12,5 млрд на користь США
Фото: hspritno.info

Швейцарський банк Credit Suisse і найбільший фінансовий конгломерат Німеччини Deutsche Bank погодилися виплатити загалом 12,5 млрд млрд доларів владі США за порушення при торгівлі цінними паперами перед світовою фінансовою кризою 2008 року, пише Бі-бі-сі.

Згідно з домовленістю, Credit Suisse виплатить мін'юсту США 2,48 млрд доларів як штраф і 2,8 млрд як компенсацію збитків клієнтам, ідеться в повідомленні кредитної установи.

Deutsche Bank же виплатить 3,1 млрд доларів як штраф і ще 4,1 млрд - як компенсацію позичальникам. Виплати Deutsche Bank майже вдвічі менші за суму, яку запитував американський мін'юст (14 млрд доларов).

Відомство вважає, що обидва банки були серед кредитних установ, які занижували оцінки ризиків із цінних паперів перед початком світової фінансової кризи 2008 року. У підсумку ці папери купили іпотечні компанії Fannie Mae і Freddie Mac, з проблем яких і почалася криза.

Під час кризи акції обох компаній обвалилися, після чого обидва іпотечні агентства були взяті під контроль Федерального агентства з житлового фінансування. Тепер влада США намагається стягнути з банків втрати цих агентств.

Раніше міністерство юстиції США зуміло домогтися виплати компенсації від американських банків. Так, JP Morgan Chase в 2013 році погодився виплатити 13 млрд доларів, а Bank of America в 2014 році заплатив 17 млрд доларів.

У ці суми входить компенсація не тільки безпосередніх збитків Fannie Mae і Freddie Mac, а й коштів, витрачених платниками податків на державну підтримку іпотечних агентств, які опинилися на межі краху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram