ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ обіцяє, що ПриватБанк працюватиме в звичайному режимі з вечора вівторка

Катерина Рожкова запевняє, що все працює, а паніки немає.

НБУ обіцяє, що ПриватБанк працюватиме в звичайному режимі з вечора вівторка
Катерина Рожкова
Фото: Julia Berezovska/ Press office NBU

Націоналізований ПриватБанк з вечора вівторка повернеться до роботи в своєму звичайному режимі, обіцяє заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

"Сьогодні ввечері будуть відновлені ліміти овердрафту для юросіб, які не пов'язані з банком. Це, в принципі, буде вже останнім, напевно, кроком для абсолютного відновлення роботи банку", - сказала вона на прес-конференції.

Рожкова нагадала, що у вівторок були відновлені всі платежі юросіб.

"За вчорашній і половину сьогоднішнього дня зібралося близько 500 тис. платіжних документів юросіб, тому зараз виставлено пріоритетність. У першу чергу будуть оплачуватися податки, потім зарплати, потім усі звичайні платежі юросіб. Щоб задовольнити всі вимоги всіх клієнтів, ми сьогодні продовжимо роботу системи електронних платежів НБУ, тому всі клієнти-юрособи можуть бути впевнені, що вони отримають усі розрахунки, які були дещо затримані", - сказала вона.

"Таким чином, ми сподіваємося, що протягом сьогоднішнього дня банк увійде в свій звичайний режим роботи - і з готівковими коштами, з банкоматами, і з безготівковими розрахунками. Розрахунки з платіжними системами також проходять у звичайному режимі, все працює нормально", - стверджує Рожкова.

Вона заявила, що паніки серед клієнтів ПриватБанку немає.

"Банківська система працює в звичайному режимі, паніки ми не спостерігаємо. Звичайно, вчора зняття готівки з карток ПриватБанку перевищувало звичайні обсяги, але нічого екстраординарного не відбулося. Вночі банкомати були поповнені, інкасовані на 2 млрд гривень, і сьогодні вранці, знову-таки , кошти були доступні для фізичних осіб. Учора Національний банк надав підтримку ліквідності ПриватБанку в обсязі 15 млрд гривень. На ранок коррахунок ПриватБанку становив 15,2 млрд гривень. За рахунок цих грошей було куплено готівку 4,5 млрд. Сьогодні до кінця дня її знову розвезуть по відділеннях, банкоматах, у відділення Укрпошти, щоб усі розуміли, що кошти доступні, все працює в нормальному режимі", - зазначила заступник голови Нацбанку.

Нагадаємо, уряд України 18 грудня прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку. Найбільший банк країни перейде в 100%-ву державну власність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram