ГоловнаЕкономікаБізнес

Platinum банк упродовж тижня можуть визнати неплатоспроможним, - ЗМІ

Банк усе ще не надав програму докапіталізації.

Platinum банк упродовж тижня можуть визнати неплатоспроможним, - ЗМІ
Фото: Сергей Нужненко

Якщо до 23 грудня (остаточний термін) Platinum банк не надасть НБУ програму докапіталізації - його можуть вивести з ринку, пише у фінансовому огляді видання "Дзеркало тижня". Так сталося з банками "Артем" і "Траст", які так само, як Platinum банк, мали негативний капітал.

Як повідомили ZN.UA в Нацбанку, постановою регулятора №59 було внесено зміни в кінцеві терміни узгодження НБУ програм докапіталізації банківських установ - до 23 грудня 2016 р. і "в цей час НБУ здійснює верифікацію наданих банками, що потребують докапіталізації, планів капіталізації/реструктуризації".

Однак, на думку видання, важливо розуміти, що всі заяви посадових осіб НБУ, зокрема Валерії Гонтаревої і Катерини Рожкової, про незастосування до банків санкцій за порушення економічних нормативів за умови подання ними програми капіталізації і вимог до цієї програми - у випадку з Platinum не релевантні. Адже умови незастосування санкцій детально визначені постановою правління НБУ №129 від 24 лютого 2015 року, згідно з пунктом 10 якого на банки з непрозорою структурою власності послаблення не поширюються. А у Platinum, згідно з даними веб-сайту Нацбанку, немає ні затвердженої прозорої структури власності, ні достовірно встановленого реального власника. І, як наслідок, немає надійних легальних джерел коштів для виконання програми капіталізації. На сайті НБУ акціонерами банку вказано класичну "футбольну команду": 11 нерезидентів, за кожним з яких числиться менш ніж 10% його акцій.

У Нацбанку, своєю чергою,  ZN.UA повідомили, що "Бориса Кауфмана визнано власником суттєвої частки в ПАТ "Платинум Банк", незалежно від формального володіння", а пакет документів пана Кауфмана як ключового власника зазначеного банку дійсно перебуває на розгляді в НБУ. Однак, за даними видання, в цьому пакеті немає основної інформації. А саме: про джерела коштів на капіталізацію банку, яку Борис Кауфман повинен виконати до кінця поточного року. За даними регулятора, негативний капітал Platinum банку становить 163 млн грн. У розпорядженні редакції є лист департаменту ліцензування НБУ, в якому зазначено, що в Кауфмана немає легальних джерел доходів: його володіння в ключовому активі - тютюновому дистриб'юторі "Тедіс-Україна" - оформлено через збиткові компанії, які не мають власних коштів (статутний капітал становить тисячі гривень).

Тому на тлі колосальних вкладень у пов'язані з акціонерами компанії (фактично виведення коштів вкладників) банк необхідно вивести з ринку якомога швидше, щоб запобігти подальшому збільшенню навантаження на Фонд гарантування вкладів.

ZN повідомило, що надіслало до Міжнародного валютного фонду, який активно спостерігає за політикою НБУ, кілька запитань, що стосуються програми НБУ про фінансову стабільність і очищення банківського сектора України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram