ГоловнаЕкономікаДержава

Голова ради НБУ готовий до компромісу з правлінням НБУ з приводу монетарної політики (оновлено)

Богдан Данилишин пояснив своє бачення засад грошово-кредитної політики на 2017 рік.

Голова ради НБУ готовий до компромісу з правлінням НБУ з приводу монетарної політики (оновлено)
Фото: Соня Кошкина

Керівник ради НБУ Богдан Данилишин пояснив своє бачення основних положень грошово-кредитної політики на 2017 рік у коментарі LB.ua. За його словами, цю позицію поділяє більшість у раді НБУ. Інші члени ради підтримують позицію правління НБУ (керівник правління Валерія Гонтарева також за посадою входить у раду).

Нагадаємо, в раді НБУ тривають дискусії навколо цього ключового документа з монетарної політики на 2017 рік. Перший проект розробило правління НБУ, документ опублікували на сайті регулятора наприкінці листопада. Другий проект керівника ради НБУ Богдана Данилишина було розіслано членам ради ввечері 15 грудня, в публічному доступі його не було. Через свої джерела в Нацбанку LB.ua знайшов документ і опублікував його. 17 грудня рада НБУ досягла компромісу в питанні проекту грошово-кредитної політики. Однак компромісний документ усе ще не готовий. Його заплановано затвердити в раді НБУ наступного тижні.

Богдан Данилишин зазначив, що члени ради НБУ мають різні думки з приводу ключових напрямків монетарної політики і шукають компроміс. Однак більшість членів Ради дотримуються позицій, які розходяться з пропозиціями правління НБУ.

Пропозиції правління НБУ, на думку цих членів ради, "відірвані від контексту української економіки", у них "немає бачення долі і перспектив розвитку банківської системи України". Також у пропозиціях НБУ немає глобального контексту монетарної політики, каже Данилишин. Окрема дискусія в раді НБУ виникла навколо інфляційного таргетування (ІТ). Богдан Данилишин каже, що самої лише кількісної мети щодо інфляції не досить для того, щоб вважати, що країна перебуває в режимі ІТ. Окрім того, 2014 року МВФ визнав план переходу до режиму ІТ в Україні "занадто амбітним". Серед причин у Фонді вказали на "ослаблення механізму монетарної трансмісії через слабкість банківської системи".

Данилишин вважає, що пропозиції правління НБУ не можна вважати проектом фінального документа. Проект готує рада НБУ, акумулюючи різні пропозиції. Тому уповноважені члени ради НБУ підготували свій проект грошово-кредитної політики на основі матеріалів громадської ради та вищої експертної ради при раді НБУ.

На відміну від проекту правління, проект членів ради НБУ містить глобальний контекст, пропозиції координації роботи Кабміну і НБУ (в роботі держбанків, експортно-кредитного агентства, підтримки ВПК і ін.), містить цільові орієнтири щодо інфляції тільки на 2017 рік, оскільки планувати на більш віддалену перспективу зараз завчасно. Також у проекті Данилишина йдеться про гнучкий курс гривні, але зазначено, що валютний режим буде тяжіти до "керованого плавання".

Нагадаємо, Богдана Данилишина призначили в Раду НБУ за квотою адміністрації Президента. Усього в Раді на цей момент семеро людей із дев'яти, за інформацією LB.ua, Данилишина підтримують четверо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram