ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" розцінює заяву "Газпрому" про відключення газу Європі як підготовку газової кризи

Росія має намір намагатися звинуватити в кризі Україну за аналогією з 2006 і 2009 роками.

"Нафтогаз" розцінює заяву "Газпрому" про відключення газу Європі як підготовку газової кризи
Фото: glavcom.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" розцінює заяву російської компанії "Газпром" про можливість відключення газу європейським споживачам як підготовку Росією газової кризи.

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

"Нафтогаз України" розцінює заяви ПАТ "Газпром" про можливість припинення постачання газу для споживачів у країнах ЄС як підготовку Російською Федерацією нової газової кризи у січні-лютому 2017 року з метою просування власних інтересів у відносинах з ЄС", - сказано в повідомленні.

Згідно з ним, Росія має намір намагатися звинуватити в кризі Україну за аналогією з 2006 і 2009 роками. На це вказують останні публічні заяви російської сторони і небажання "Газпрому" підписати стандартну додаткову угоду з "Нафтогазом", яку сторони підписували вже тричі.

"Нафтогаз" вважає обсяги газу, доступні в Україні, достатніми для надійного забезпечення українських споживачів газом протягом всього опалювального сезону.

"Поряд з цим дивною виглядає позиція "Газпрому", який, з одного боку, наполягає на закупівлі "Нафтогазом" додаткових обсягів газу з Росії, а з іншого - відмовляється підписати стандартну додаткову угоду, яка усуває ризики таких закупівель для української сторони", - йдеться в повідомленні.

Угода закріплює зобов'язання "Газпрому" постачати газ у повному обсязі, передплаченому "Нафтогазом", не застосовувати оскаржуваний принцип бери-або-плати, не зараховувати передплати в рахунок оплати несанкціонованих поставок на окуповані території України, а також запровадити гнучкий порядок передплати та замовлення необхідних Нафтогазу обсягів газу.

Штучна криза, яку провокує "Газпром", може бути використана Росією як засіб тиску на ЄС з метою просування обхідних газопроводів або припинення антимонопольного розслідування, яке наразі веде Європейська Комісія. З метою попередження можливої кризи українська сторона звернулася до Єврокомісії з пропозицією невідкладно направити моніторингову місію на пункти входу та виходу російського газу до ГТС України для незалежного контролю ситуації.

Також "Нафтогаз" вкотре звертає увагу на зобов’язання "Газпрому" забезпечувати контрактні рівні тиску на російському боці газотранспортної системи. Систематичне невиконання "Газпромом" цих зобов’язань вимагає від України використання додаткових обсягів газу. Українська сторона сподівається на виправлення порушень на російському боці ГТС в результаті переговорів Єврокомісії з російською стороною.

Україна не купує газ у "Газпрому" з 25 листопада 2015 року. Напередодні Росія ініціювала тристоронні переговори, стверджуючи, що в України є низькі запаси газу в ПСГ. Повідомлялося, що на переговорах мова буде йти про продаж "Нафтогазу" 1,5-4 млрд куб. м російського газу. "Нафтогаз" очікує ціну газу за контрактом з "Газпромом" на рівні $200-210.

Для відновлення постачань російського газу Україна вимагає підписання додаткової угоди, в якій були б прописані закупівля за передоплатою та пункти доставки газу, які не розташовані на неконтрольованій території Луганської і Донецької областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram