ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін розробив концепцію трирічного бюджетного планування

Ключовим елементом нової системи стане бюджетна декларація.

Мінфін розробив концепцію трирічного бюджетного планування
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів розробило концепцію трирічного бюджетного планування.

Як повідомляють на сайті міністерства, ключовим елементом нової системи стане бюджетна декларація. При цьому закон про державний бюджет, як і раніше, залишатиметься однорічним.

Бюджетну декларацію прийматимуть депутати Верховної Ради навесні. До неї увійдуть параметри, які раніше були в Основних напрямах бюджетної політики, а також додасться загальна стеля витрат і стелі витрат для головних розпорядників бюджетних коштів на кожен рік середньострокового періоду.

Декларація також буде визначати цільовий показник - дефіцит державного бюджету. Згідно з планами Мінфіну, таргетування дефіциту повинно стати основною метою бюджетної політики. Зараз рівень дефіциту визначається в рамках параметрів, прописаних у кредитній угоді з Міжнародним валютним фондом.

Нова модель передбачає ковзаючий метод планування, тобто в бюджетній декларації будуть враховуватися стелі, визначені минулого року, і буде додаватися третій рік.

Уперше буде введено комплексну оцінку ефективності та доцільності видатків, або огляд витрат (spending review). Її мета - виявити неефективні або неактуальні витрати та підвищити ефективність галузевих політик.

Основною категорією оцінки ефективності бюджетних програм стане якість державних послуг.

Мінфін підкреслює, що для імплементації моделі середньострокового бюджетного планування необхідні зміни до Бюджетного кодексу. Поки їх не внесуть, Мінфін планує впровадити стелі витрат як індикативні показники.

Зобов'язання перейти на середньострокову фіскальну базу з 2018 року - зобов'язання України перед МВФ та іншими міжнародними партнерами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram