ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ ввів новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків

Кредити видаватимуть у разі надзвичайних ситуацій, коли не залишається інших джерел підтримки ліквідності.

НБУ ввів новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків
Фото: depositphotos.com\a_taiga

Національний банк з 16 грудня вводить новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків - Emergency liquidity assistance (ELA).

Як повідомляють на сайті регулятора, банки зможуть отримати в рамках ELA кредит для покриття тимчасового дефіциту ліквідності при надзвичайних ситуаціях, коли не залишається інших джерел, таких як засоби акціонерів або стандартне рефінансування. Кредит ELA може використовуватися тільки для виконання зобов'язань перед вкладниками й іншими кредиторами (крім пов'язаних із банком осіб), їх не можна використовувати замість необхідної додаткової капіталізації або для вирішення структурних проблем.

Щоб скористатися цим кредитним механізмом, банк повинен мати план на випадок кризи (contingency planning), завчасно провести оцінку застави та підписати річний генеральний договір ELA.

Заставою за кредитом ELA можуть бути гарантовані державою цінні папери, ліквідна нерухомість (окрім недобудов), майнові права за іпотечними кредитними договорами з юрособами і фізособами, а також за іншими кредитними договорами з фізособами.

Гроші будуть надаватися Нацбанком на 90 днів під облікову ставку плюс 2% річних.

На час дії кредитного договору будуть обмежені активні операції і інвестиції банку, викуп акцій власної емісії та дострокове погашення боргових цінних паперів, розподіл капіталу, виплата премій і компенсацій співробітникам, дострокове повернення коштів пов'язаним особам.

Одночасно з введенням нового механізму екстреної підтримки ліквідності НБУ припиняє розгляд документів про надання стабілізаційних кредитів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram