ГоловнаЕкономікаБізнес

Розрахунок із кредиторами "Мрії" поліпшить інвестиційну привабливість України, - Ложкін

16 грудня суд розгляне позов щодо визнання боргових зобов'язань 68 компаній, які входять до складу агрохолдингу.

Розрахунок із кредиторами "Мрії" поліпшить інвестиційну привабливість України, - Ложкін
Фото: Макс Требухов

Справедливе рішення суду у справі агрохолдингу "Мрія" може посилити інвестиційну привабливість України.

Про це заявив голова Нацради з інвестицій Борис Ложкін, пише "НВ Бизнес".

"Можливість кредиторів стягувати заборгованість і завдатки - одна з головних засад розвитку фінансового ринку, залучення боргового капіталу для фінансування інвестиційних проектів у країні, - заявив Ложкін. - Від того, наскільки ефективно кредитори можуть захищати свої права, в тому числі і в судах, залежить успіх не тільки кредитних угод, а й корпоративних облігацій, які є популярною формою залучення фінансування. Справедливе рішення суду в цій справі дасть позитивний сигнал усім власникам корпоративних облігацій українських компаній і посилить інвестиційну привабливість України загалом".

Видання нагадує, що 16 грудня Тернопільський господарський суд розгляне позов трастової компанії BNY Mellon Corporate Trustee Services Limited щодо визнання в Україні боргових зобов'язань 68 компаній, які входять до складу агрохолдингу "Мрія".

Позов подано в Тернопільський господарський суд, за місцем перебування підприємств-відповідачів з найбільшими активами.

Згідно з повідомленням, позов стосується поручительств за простроченими борговими зобов'язаннями на суму 573 млн дол., які складаються з непогашеної суми кредиту і відсотків із серпня 2014 р., коли компанія оголосила дефолт за євробондами, не зумівши здійснити черговий платіж. Зазначають, що це перший випадок, коли власники єврооблігацій звертаються до українського суду з позовом про стягнення заборгованості за єврооблігаціями з поручителів - дочірніх компаній холдингу-емітента облігацій.

Власники єврооблігацій "Мрії", серед яких великі міжнародні фонди, такі як DuPont і Argentem Creek Partners, розраховують на професіоналізм і компетентність української судової системи і впевнені, що ця справа стане своєрідним тестом для української правової системи на здатність забезпечити і захистити права інвесторів у разі невиконання поручителями своїх зобов'язань стосовно єврооблігацій.

У компанії вважають позов обґрунтованим, проте без наслідків для процесу реструктуризації 1,1 млрд дол. боргу, через який зараз проходить компанія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram