ГоловнаЕкономікаБізнес

Титановий монополіст побоюється зриву своєї приватизації за схемою ОПЗ

Компанія вже пройшла процес корпоратизації.

Титановий монополіст побоюється зриву своєї приватизації за схемою ОПЗ
Фото: pcweek.ru

Державна "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", яка є в Україні монополістом з виробництва титанової сировини, успішно завершує процес своєї корпоратизації. Її перетворено на публічне акціонерне товариство і підготовлено випуск майже 2 млрд акцій номіналом 1 гривня кожна.

Також Міністерство економічного розвитку призначило нове правління компанії. Його очолив Руслан Журило. Очікується призначення Кабміном наглядової ради, в якій більшість представлятимуть незалежні директори. Про це повідомила прес-служба ОГХК.

Процес корпоратизації здійснено в рекордні для державних компаній термін - усього за 9 місяців, відзначили в компанії. При цьому підвищиться не тільки прозорість роботи ОГХК, але і її привабливість для інвесторів. Уряд раніше вніс компанію в список на приватизацію в 2017 році. "Найбільші світові інвестори уважно стежать за роботою ОГХК і її переходом на міжнародні стандарти (зокрема щодо фінансової звітності). У 2016 році ОГХК успішно пройшла аудит однієї з аудиторських фірм першої четвірки", - говорить перший заступник голови правління Олександр Гладушко.

В ОГХК очікують, що держава зможе виручити за неї максимально можливу ціну. При цьому буде збережено робочі місця і актив отримає новий розвиток завдяки інвестору.

"Наша мета - залучити в Україну західні інвестиції, розвивати вітчизняну титанову галузь, і ми знаємо, як це зробити", - говорить Гладушко. За його словами, за останні два роки ОГХК показує впевнене зростання. Після того, як держава повернула собі контроль над компанією у олігарха Фірташа, дохід компанії сягнув близько 2 млрд грн. Надходження податків до місцевих і державного бюджетів за 9 міс. 2016 року порівняно з 9 міс. 2015 року зросли вдвічі - до 477 млн грн. Вартість основних фондів компанії з 2014 р. збільшилася з 900 млн до 2 млрд грн, зазначив Олександр Гладушко.

В ОГХК вважають, що навколо приватизації ОГХК можлива політична боротьба з використанням правоохоронних структур. "Найбільше ми побоюємося зриву продажу компанії і повторення ситуації з приватизацією ОПЗ. Наступного року будуть виставлятися на продаж ключові титанові активи України - "Сумихімпром" і держчастка в "Запорізькому титано-магнієвому комбінаті". За ці активи розгориться неабияка боротьба. Нам відомо, що вже зараз найбільші світові компанії в титановому секторі уважно стежать за роботою ОГХК і її переходом на міжнародні стандарти управління. Проте ми не відкидаємо, що знайдуться гравці, які спробують обвалити вартість компанії і зірвати продаж ОГХК та інших тютюнових активів із застосуванням силового сценарію", - говорить Гладушко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram