ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко очікує перемоги України в Стокгольмському суді

"У березні Україна скасує грабіжницький контракт".

Порошенко очікує перемоги України в Стокгольмському суді
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко вважає, що Україна виграє судовий розгляд в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма щодо газового контракту.

Про це він сказав під час свого візиту в Тернопільську область.

"Я очікую, що в березні Україна виграє стокгольмський арбітраж із Москвою і скасує грабіжницький контракт. Не балаканиною, а рішучими юридичними судовими діями. Доведемо, що "Газпром" постачав газ за завищеними цінами, і знизимо ці ціни", - заявив він.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" вимагає від російського газового монополіста "Газпром" у Стокгольмському суді компенсації за переплату при купівлі природного газу в розмірі понад $14 млрд, а також $12 млрд за недоотримані доходи від транзиту.

Тим часом, згідно з поданим "Газпромом" у червні 2015 року зустрічним позовом, російська компанія вимагає $31,8 млрд за газ, постачання якого "Газпром" не здійснив, але за який нарахована плата за принципом "бери або плати", а також вимагає повернути заборгованість за 2013-2014 роки, якої НАК не визнає.

Остаточне рішення Стокгольмського суду за контрактом на постачання газу очікується до кінця березня 2017 року, за транзитним контрактом - до кінця червня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram