ГоловнаЕкономікаБізнес

Фаєрмарк побоюється міжнародного скандалу через тендер у порту "Южний"

Роботи щодо днопоглиблення намагаються перевести в площину політичних скандалів.

Фаєрмарк побоюється міжнародного скандалу через тендер у порту "Южний"
Фото: mintrans.gov.ua

З приводу тендера на днопоглиблювальні роботи в морському торговому порту "Южний" на суму 2,5 млрд грн, який заплановано на кінець грудня, поширюється неправдива інформація. Про це заявив народний депутат Сергій Фаєрмарк.

За його словами, це може призвести до міжнародного скандалу, зриву тендера, а також іміджевих і фінансових втрат держави.

"Проведення минулого тижня Національним антикорупційним бюро України обшуків і погромів із вилученням усіх носіїв інформації в офісі та квартирах керівників одного з учасників майбутнього тендера - компанії "Ян Де Нул Україна", яка входить у транснаціональну корпорацію зі світовим ім'ям і мільярдним оборотом, - можна розцінювати тільки як спробу заблокувати участь цієї компанії в тендерах щодо днопоглиблення в порту "Южний", - зазначив Фаєрмарк.

"Паралізація в результаті дій НАБУ роботи офісу авторитетної західної компанії "Ян Де Нул", яка свого часу брала участь у будівництві Суецького каналу, а тепер ризикнула направити свій технічний флот в Україну на запрошення українського уряду, неминуче призведе до судового позову з боку іноземного інвестора, зриву тендера і - як наслідок - міжнародного скандалу і колосальних іміджевих і фінансових втрат держави Україна", - переконаний народний депутат.

Він заявляє, що поширення деякими ЗМІ інформації про нібито комерційний зв'язок компанії "Ян Де Нул Україна" з представниками фракції "Народного фронту" - маніпуляція. "Таким чином сторони, зацікавлені в зриві виконання замовлення, намагаються перевести тему в площину політичних скандалів і тим самим відбити у великих іноземних інвесторів усяке бажання вкладати в подальшому кошти в розвиток української економіки", - зазначив народний депутат.

"Такому контрагенту, як транснаціональна корпорація "Ян Де Нул", неможливо щось нав'язати або поставити непублічні умови. А що, буде така компанія, яка працює по всьому світу відповідно до законів і визнаних ділових стандартів, ризикувати своєю репутацією, а отже, і майбутніми замовленнями на сотні мільйонів і мільярди доларів, заради не найбільшого замовлення в Україні?" - наголосив Фаєрмарк.

Він вважає, що подібна історія вже була навколо тендера з приватизації Одеського припортового заводу. Тоді також був інтерес великих іноземних інвесторів до приватизації ОПЗ, але конкурс було зірвано, а актив подешевшав удвічі.

"Закликаємо українських політиків, чиновників і представників антикорупційних органів припинити маніпуляції навколо тендера в порту "Южний", а замість цього забезпечити рівні умови чесної конкуренції для всіх учасників тендера. Ми не повинні допустити зриву цього важливого для нашої держави конкурсу, оскільки це призведе до дискредитації України на міжнародній арені як надійного і передбачуваного партнера", - зазначив Фаєрмарк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram