ГоловнаЕкономікаБізнес

Фонд гарантування вкладів призупинив виплати вкладникам "Михайлівського"

Виплати обіцяють відновити після 16 грудня.

Фонд гарантування вкладів призупинив виплати вкладникам "Михайлівського"

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) з 8 грудня 2016 року призупинив виплати за Загальним реєстром вкладників ПАТ "Банк Михайлівський". З 16 грудня виплати обіцяють відновити, але вже згідно з доповненим реєстром вкладників банку. Потерпілі вкладники й експерти запевняють, що, затвердивши "усічений" реєстр вкладників ПАТ "Банк Михайлівський", ФГВФО порушив законодавство, намагаючись "заощадити" понад 1 млрд гривень, повідомляє УНН з посиланням на офіційний сайт ФГВФО.

"Виплата коштів буде відновлена не пізніше ніж 16 грудня 2016 року. Протягом періоду 8-16 грудня 2016 року відбудеться доповнення Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб", - сказано в повідомленні.

ФГВФО також поінформував, що набуття чинності з 19 листопада 2016 року Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, заподіяної зловживаннями у сфері банківських і інших фінансових послуг" вимагає реалізації рішення "Про формування переліку фізичних осіб, прирівняних до вкладників ПАТ "Банк Михайлівський" для включення їх до загального реєстру на виплати".

За даними Фонду гарантування, з 15 липня по 1 грудня 2016 року відшкодування вже отримали майже 22 тисячі вкладників банку на суму 1 млрд 290 млн гривень.

Зазначимо, вкладники, які мали на руках договори з ПАТ "Банк Михайлівський" і афілійованими з ним установами, з нетерпінням чекають на отримання повного реєстру вкладників і сподіваються, що з 16 грудня виплати за оновленим реєстром відновляться. "На сьогодні гроші від ФГВФО отримали далеко не всі люди, які мають на це право. За нашими підрахунками, в результаті постраждало близько 30 тисяч вкладників, і ФГВФО поки що виплатив їм лише 40% від необхідного", - повідомив КиевВласть член ініціативної групи вкладників "Михайлівського" Григорій Лукашенко.

Вкладники "Михайлівського" впевнені, що в первісному реєстрі фізосіб, яким належить виплата від ФГВФО, не вистачає власників вкладів майже на 1 млрд гривень.

На думку експерта-економіста Олександра Охріменка, пауза у виплатах пов'язана не з доповненням списків вкладників, а з можливою відсутністю грошей у ФГВФО.

До того ж експерт ставить під сумнів і законність початкової відмови ФГВФО включити вкладників, які розмістили вклади на рахунках фінансових компаній КІЦ і ІРЦ, у списки вкладників на погашення виплат. Це підтверджено вже декількома рішеннями судів, наприклад від 30 листопада 2016-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram