ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева сподівається на четвертий транш МВФ у січні-лютому

"Сподіваємося на початок наступного року. Десь у січні-лютому. Точніше не можу сказати".

Гонтарева сподівається на четвертий транш МВФ у січні-лютому
Фото: Сергей Нужненко

Голова Національного банку Валерія Гонтарева сподівається, що Міжнародний валютний фонд виділить Україні четвертий транш у січні-лютому 2017 року.

"Як ми вже говорили, ми не отримаємо цей транш цього року. Але ми сподіваємося, що на початку наступного року ми побачимо засідання директорів... Сподіваємося на початок наступного року. Десь у січні-лютому. Точніше не можу сказати", - сказала Гонтарева на прес-конференції в четвер.

Основними вимогами МВФ, за її словами, залишається ухвалення державного бюджету на 2017 рік і досягнення першими 40 банками необхідного рівня капіталізації.

Ухвалення державного бюджету затягується, і також не завершено верифікацію виконання плану докапіталізації ПриватБанку. "До кінця року перевірка виконання програми повинна завершитися, відповідно буде прийнято рішення про те, виконав він її чи ні", - сказала голова НБУ.

Гонтарева також підкреслила, що затримка з МВФ впливає, перш за все, на платіжний баланс України. "А курс гривні - це як дзеркало нашої економіки, на яке так само впливає платіжний баланс", - сказала вона.

Нагадаємо, Україна відновила співпрацю з МВФ у межах чотирирічної програми розширеного фінансування (EFF) обсягом фінансування $17,5 млрд у вересні 2016 року. Рада директорів Фонду 14 вересня повідомила про завершення другого перегляду програми співпраці з Україною і прийняла рішення виділити Києву третій кредитний транш у розмірі $1 млрд. Два попередні транші Україна отримала 2015 року.

Україна сподівалася, що до кінця 2016 року відбудеться ще один перегляд кредитної програми і МВФ виділить четвертий транш обсягом $1,3 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram