ГоловнаЕкономікаБізнес

Портові оператори попросили Порошенка захистити їх від силовиків

Компанії ТІС і "Рісойл Термінал" заявили, що їх продовжують "кошмарити".

Портові оператори попросили Порошенка захистити їх від силовиків
Фото: tis.ua

Приватні портові оператори ТІС і "Рісойл Термінал" звернулися до президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, закликавши припинити тиск силовиків на бізнес. Про це сьогодні під час прес-конференції заявили керівник компанії "Рісойл Термінал" Олег Фотченко і голова товариства ТІС Олег Кутателадзе, пишуть "Українські новини" з посиланням на "Главком".

"Ми надали правоохоронцям усі документи з питання, яке їх цікавить, підтвердивши, що компанія працює строго в рамках правового поля. За півроку, поки триває слідство, ні власників, ні керівників компанії не викликали, не просили пояснень, хоча ми готові їх давати в будь-який момент. Потім раптом на підприємство, де працює 3,5 тисячі осіб, вдираються люди в масках, адвокатів не допускають. Відразу ж з'являються якісь повідомлення спекулятивного характеру, порушується таємниця слідства. Створюється психологічний тиск на трудовий колектив, на інвесторів", - заявив Кутателадзе.

За його словами, єдиною метою цих неправомірних і нічим не підкріплених силових дій проти бізнесу є прагнення заблокувати роботу підприємств.

"ТІС - найбільший порт України. Наша компанія за власні кошти, вклавши 40 млн доларів, отримавши всі необхідні дозволи, провела днопоглиблення. Завдяки цьому держава заробила понад 200 млн доларів за рахунок корабельних зборів. Після ухвалення у 2012 році нового закону в нас як у компанії, що експлуатує операційну акваторію, з'явилася можливість отримувати частину корабельного збору. Звертаю увагу, ці кошти - не компенсація за наші роботи, ці кошти спрямовуються на спецрахунок і можуть бути витрачені винятково на днопоглиблення та інші роботи з поточної експлуатації акваторії. З отриманих корабельних зборів ми поки що не витратили ні копійки. На жаль, комусь, схоже, вигідно поширювати дезінформацію, розповідати, що ми щось узяли в держави. Але погляньте на карту порту - в частині акваторії, де глибина була півметра, тепер глибина 15 метрів", - пояснив Кутателадзе.

За його словами, наказ Мінінфраструктури №316, який силовики ставлять під сумнів, складено відповідно до закону і пройшов узгодження шести міністрів, включаючи прем'єр-міністра і міністра юстиції.

Учасники прес-конференції відзначили, що, незважаючи на заклик прем'єр-міністра "перестати кошмарити бізнес", тиск контролюючих органів лише збільшився. Така ситуація може призвести до повного знищення інвестиційної привабливості України і провалу реформ.

Представники ТІС і "Рісойл Термінал" наголошують, що ведуть свою діяльність цілком прозоро. За останні п'ять років компанії спільно заплатили бюджету понад 2,5 мрд гривень податків, а їх загальний внесок у розвиток портової інфраструктури України становить $750 млн.

Як повідомляли, 24 листопада 2016 року СБУ провела обшуки в офісах стивідорної компанії ТІС і у її власників у рамках розслідування справи, пов'язаної наказом МІУ, що дозволяє поділ корабельних зборів між адміністрацією порту "Південний" і власником операційної акваторії.

У квітні 2016 року в компанію "Рісойл Термінал" силовики прийшли з приводу ймовірної дачі хабара санепідемстанції. Також офіційним приводом обшуку назвали нібито поставки товарів до Криму і нібито незаконне володіння землею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram